Hea reitinguni jõuab järgmisi soovitusi järgides:

1. Tasuge tähtaegselt arved ja maksud. Ka ühekordne maksehäire äripartneri ees või maksuvõlg võib reitingut mõjutada poole aasta jooksul.

2. Vajadusel suurendage või vähendage omakapitali. Võõrkapitali osakaal võiks ideaaljuhul jääda vahemikku 45-65% — see on piisav tagatis krediteerijaile, kuid ei tähenda üle kapitaliseeritust omanike jaoks.

3. Jälgige omakapitali rentaablust, sest muidu oleks raha mõttekam hoiustada kui äriga vaeva näha. Omakapitali suuruse ja rentaabluse näitajad on paigas, kui Teie ettevõte teenib järjepidevalt vähemalt rahuldavat kasumit ning omab ka dividendipoliitikat. See välistab ka ettevõtte üle kapitaliseerituse võimaluse.

4. Kindlustage likviidsus. Käibe- ja likviidsete vahendite tase peaks ületama lühiajalised kohustused ning rahakontol võiks olla vahendeid igapäevakäibe ning käibekasvu finantseerimiseks.

5. Lühendage maksetähtaegu ja näidake, et teil on krediteerimise reeglid. Liiga pikad maksetähtajad ostjatele (näiteks 60 päeva) suurendavad raha laekumata jäämise tõenäosust.

6. Kasvage stabiilselt. Kõige kindlam on hoida firmat pidevas ja stabiilses kasvus, järsud hüpped üles või alla mõjutavad reitingut negatiivses suunas, kuna muudavad arengu ebastabiilseks ja prognoosimatuks.

7. Hea ettevõte töötab kasumiga. Hea kasumi tase on stabiilne või kergelt positiivse trendiga.

Äris on usaldus väga oluline. Krediidiinfo Reiting on kiire võimalus oma usaldusväärsuse tõendamiseks, sest reiting arvutatakse ettevõtte finants- ja majandustulemuste ning maksekäitumise põhjal. Krediidiinfo reitingu abil saab kiiresti teha otsuseid koostööpartneri jätkusuutlikkuse ja maksevõime kohta. Samuti on ühtsete kriteeriumite järgi arvutatud reitingu abil kerge ettevõtteid omavahel võrrelda.

Reitinguid väljendatakse tähekombinatsioonidena

Krediidiinfo Reitingu mudel on välja töötatud rahvusvaheliste standardite järgi ning selle töökindlust testitakse regulaarselt Eesti andmete põhjal. Näiteks on iga-aastased uuringud tõestanud, ainult üks tuhandest AAA või AA reitinguga ettevõttest satub makseraskustesse või pankrotti järgneva aasta jooksul.

Reitinguid saab vaadata E-Krediidiinfo.ee andmebaasist. Kui firma nime taga on kuldne „Eduka Eesti Ettevõtte“ märk on tegemist kõrge AAA, AA või A-klassi reitinguga.

Jaga
Kommentaarid