Närvilisuse põhjuseks on perekonnaseadus, mille kohaselt kuuluvad aktsiad nagu muugi vara abielu jooksul omandatud ühisvara hulka. Ning abikaasadel on võrdne õigus ühisvara käsutada ja kasutada. Ehk teisisõnu, kõik aktsiad võivad olla küll mehe nimel, kuid pooled neist kuuluvad sisuliselt ikkagi naisele. Seda muidugi juhul, kui eelnevalt pole abieluvaralepingut sõlmitud ning varajagamises kokku lepitud. Tagantjärele kokkuleppe otsimine võib lõppeda aga tüliga.

Arco Vara ühe suuromaniku Richard Tomingase ja tema tänaseks juba eksabikaasa Tatjanaga just nii juhtuski.

Tänavu märtsis lahutas Tallinna linnakohus nende abielu ning kohtunik Kai Härmandil jäi üle vaid tõdeda, et Arco Vara aktsiad olid vahetult enne kohtuotsuse langetamist ootamatult omanikku vahetanud.

“Pooled ei vaidle selle üle, et 2028 Arco Vara aktsiat on poolte ühisvara,” kirjutab kohtunik oma otsuses. “Pooled vaidlevad aktsiate väärtuse üle. Kohtule esitatud müügilepingust nähtub, et hageja (st Richard Tomingas — toim.) on võõrandanud ühisvaraks olnud aktsiad kolmandale isikule 15 000 000 krooni eest. Kuna aktsiad ei ole säilinud, kulub poolte vahel jagamisele nende müügihind. Kostja (st Tatjana Tomingase — toim.) vastuväited selle kohta, et aktsiate tegelik väärtus on suurem, ei ole asjakohased, sest kohus saab jagada üksnes ühisvara esemete ja õigustena.”

Kohtunik tõdes ka, et juhul, kui aktsiad ei ole säilinud, saab kohus jagada hageja poolt kokkulepitud müügihinda. “Juhul kui kostja leiab, et hageja võõrandas aktsiad alla nende tegelikku väärtust, võib kostja esitada vastavad nõuded hageja vastu, kuid kohus ei saa aktsiate tegelikku väärtust ümber hinnata pärast nende võõrandamist. Hagejalt kuulub kostja kasuks väljamõistmisele pool võõrandatud aktsiate hinnast, seega 7 500 000 krooni,” seisab otsuses.

Nüüd, veidi enam kui pool aastat hiljem, on selgunud, et 15 miljoni krooni eest müüdud aktsiate väärtus on tänaseks kasvanud sisuliselt enam kui 300 miljonile kroonile.

Samalaadseid näiteid on teisigi. Nii on tõeliseks seebiooperiks üle kasvanud tants transpordiäris tegutseva Riigikogu liikme Jüri Šehovtsovi äriosaluste ümber.

Kui veel eelmise aasta seisuga sai rääkida sõna otseses mõttes pereärist (osalused eri ettevõtetes kuulusid tulundusühistule Madara, millel oli viis võrdset osanikku), siis nüüd on sellest vaid riismed järel. Seni koostööaldis perekond lagunes kaheks, kus ühele poole jäid Jüri oma pojaga ning teisele poole Irina koos pere ülejäänud naisliikmetega.

Tänase seisuga pole Madaral enam ühtegi osalust. Madara endaga on aga äriregister püsti hädas, sest kord laekub korralduslikke notariaalseid dokumente ühelt ja siis jälle teiselt poolelt. Võib arvata, et lõplik lahendus, kui palju kellelegi ikkagi kuulub, tuleb alles pärast pikka kohtuvaidlust.

Hea näide sellest, kuidas sääraseid kohtulikke varajagamisi vältida, on kütuseärimees Aleksandr Pototski ja tema abikaasa Irina, kes sõlmisid umbes aasta tagasi abieluvaralepingu.

Seda, et kokkuleppele jõudmine võimalikus varajagamises Eestis kuigi populaarne ei ole, näitab seegi, et käesoleva aasta alguseks oli selliseid lepinguid sõlmitud vaid 2440. Abieluvararegister alustas aga aastal 1998.

Abieluvaralepinguga jätab Pototski endale aktsiad ja putukakogu

Saurix Petroleumi ja Infast Oili üks omanikke Aleksandr Pototski sõlmis aasta tagasi abikaasa Irinaga abieluvara lahususe lepingu juhuks, kui nende abielu lahutatakse.

Lepingus loetakse üksipulgi üles Aleksandri ja Irina abielu jooksul omandatud ühisvara, alates kinnisvarast ja lõpetades palvevaipade, maalide (sealhulgas ühe võltsingu) ning kahe kollektsiooniga — putukate ja korgitseride koguga.

Sinna vahele mahuvad aga muude asjade hulgas ka aktsiad, millest mees mingi hinna eest loobuda ei kavatse. Nii see lepingus ka fikseeriti. Lisaks aktsiatele jäävad mehele ka tema huvialaga seotud esemed — liblikate, mardikate ja muude putukate kollektsioon, pintsetid, nõelad, käsiraamatud ja erialased kataloogid. Koos riiulitega, kuhu kollektsioon on paigutatud.

Eraldi on lepingus juttu nn elatusrahast. Juhul kui Aleksandri ja Irina abielu jookseb karile, siis kohustub mees oma (sel juhul juba endisele) abikaasale maksma 25 000 krooni kuus. Kuid seda vaid siis, kui Irina uuesti ei abiellu. Kui poeg keskkooli lõpetab, kahaneb igakuine toetusraha 20 000 kroonile, ning kui tütar ja poeg kõrgkooli lõpetavad, siis 15 000 kroonile. Eraldi elatusraha hakkab lahutuse korral laekuma ka lastele, samuti lubab kütuseärimees enda kanda võtta nende õppekulud.

Ühepoolsed kommentaarid jäid välja

Olin seda lugu kirjutades dilemma ees. Kui üks (endistest) abielupooltest oli isegi valmis toimunut kommenteerima, siis ei soovinud seda teha teine osapool.

Abielu ning eriti selle lahutamine on sedavõrd emotsionaalne protsess, millel on alati kaks osapoolt. Ning pole Äripäeva otsustada, kellel on õigus ja kellel mitte. Seepärast loobusingi (ühepoolsete) kommentaaride kirjapanekust ja hankimisest ning kirjeldasin toimunud üksnes dokumentide tasandil.

Selleks, et näidata probleemi, mitte edastada vaid emotsioone.

Osaluse hind tõusis pärast lahutust

Richard Tomingasele kuuluvate Arco Vara aktsiate liikumine

Detsember 2004. Richard Tomingasele kuulub 2028 Arco Vara aktsiat. Arco Vara kolme omaniku Arti Arakase, Hillar-Peeter Luitsalu ja Richard Tomingase kontrolli all tegutsev offshore-firma Indemnity Enterprises Ltd loovutab oma 2318 Arco Vara aktsiat OÜ-le Canopus, mille ainuomaniku OÜ Toletum üheks osanikuks saab Richard Tomingase ema Lehti.

Veebruar 2005. Richard Tomingas müüb vahetult enne lahutust oma aktsiad osaühingule Oldplus, mille fiktiivseks omanikuks on advokaadibüroo Lextal. Müügihinnaks fikseeritakse 15 miljonit krooni. Sellest tehingust lähtuvalt mõistab kohus Richard Tomingaselt Tatjana Tomingase kasuks välja 7,5 miljonit krooni ehk poole müügihinnast. Formaalselt Richard Tomingasele rohkem aktsiaid ei kuulu.

Juuli-august 2005. Jaotamata kasumi arvel viikse läbi Arco Vara fondiemissioon. Aktsiakapital tõuseb sellega 4,2 miljonilt kroonilt enam kui 272,5 miljonile kroonile. Aktsiate uueks nimiväärtuseks saab 10 krooni. Oldplusi käes on nüüd juba üle 6,58 miljoni Arco Vara aktsia. Veel veebruaris Richard Tomingasele kuulunud osaluse nimiväärtus kasvab 65,8 miljonile kroonile.

November-detsember 2005. Arco Vara emiteerib ligi 3,2 miljonit uut aktsiat, mis suunatakse Hansapangale. Pank maksab aktsiate eest 150 miljonit krooni, mis teeb 10kroonise nimiväärtusega aktsia müügihinnaks 46,875 krooni. Richard Tomingas saab enne seda taas Arco Vara aktsionäriks. Aktsiate reaalset müügihinda arvestades on talle kuuluva aktsiapaki väärtus enam kui 308 miljonit krooni. Tema ema Lehti nimele vormistatud kaudse osaluse väärtus on sama arvestuse järgi üle 117 miljoni krooni.

Madara TÜ (valdusühing)

• Enne lahutuse algust oli kõigi pereliikmete osalus võrdselt 1/5: Jüri Šehovtsov, Irina Šehhovtsova, Vitali Šehovtsov, Vassilissa Šehovtsova, Jelena Prank.

• Tänane seis: Jüri ja Vitali Šehovtsovi häälteenamuse saavutamiseks on lisandunud kaks uut liiget, AS ViJus Group ja selle tütarfirma AS Langone.

Parme Trans OÜ (rahvusvahelised autoveod)

• Enne lahutuse algust: 92,5% TÜ Madara, 9,6% Juri Šiškin

• Tänane seis: 90,4% AS ViJus Group, 9,6% Juri Šiškin

Skyline Management OÜ (rahvusvaheliste kaupade ekspedeerimine)

• Enne lahutuse algust: 55% TÜ Madara, 45% Jelena Prank

• Tänane seis: 55% OÜ Parme Trans, 45% Irina Šehhovtsova

NBI Logistics AS (rahvusvahelised autoveod, tollilao teenused ja ekspedeerimine)

• Enne lahutuse algust: 69,9% TÜ Madara, 30,1% G.L. Kayser Spediteur GmbH

• Tänane seis: 69,9% AS ViJus Group, 30,1% G.L. Kayser Spediteur GmbH

MeP Trans AS (rahvusvahelised autoveod, tolli- ja ekspedeerimisteenused)

• Enne lahutuse algust: 51% TÜ Madara, 49% Jüri Šehovtsov

• Tänane seis: 100% AS ViJus Group

ViJus Group AS (ekspedeerimis-, lao- ja logistikateenused)

• Asutati alles lahutusprotsessi käigus, ainuomanikuks poeg Vitali Šehovtsov