Lühikest uurimisaega kinnitasid neljapäeva õhtul nii Põhja ringkonnaprokuratuur kui ka pankrotihaldurid.

“Kuna kahe aasta jooksul läbiviidud menetlustoimingud ei andnud tõendeid, tuli prokuröril asuda seisukohale, et lepingud sõlminud isikute käitumises puudub kuriteokoosseis,” teatas prokuratuur neljapäeva õhtupoolikul. Selleks ajaks olid prokurörid oma töö lõpetanud ja neilt kommentaari polnud võimalik küsida. Prokuratuuri pressiesindaja Erle Rudi ütles, et avaliku teabe seaduse kohaselt ei kuulu uurimise üksikasjad avalikustamisele. Samas kinnitas ta, et Iisraeli, Ameerikasse, Šveitsi, Ukrainasse ja mitmesse teise riiki tehtud õigusabipalved ei andnud tulemusi. Sellega seoses andis prokurör Kadri Väling keskkriminaalpolitseile loa kriminaalasi lõpetada.

Prokuratuur põhjendas asja lõpetamist muu hulgas sellega, et AB Kindlustuse Grupiga seotud vaidlusalustest tehingutest on möödunud viis aastat ehk aegumistähtaeg, seetõttu puudub võimalus uurimise jätkamiseks.

“Uurimistähtaeg sai läbi,” märkis uurimise lõppemise põhjuseks AB Elukindlustuse pankrotihaldur Urmas Tross. Tema sõnul on Apananski sellega kriminaalsajast pääsenud.

Samas on Apananski vastu üleval endiselt tsiviilkorras nõue 9 miljonit krooni, mille ulatuses ta isiklikult käendas AB Elukindlustuse laenu Ühispangalt. Lisaks sellele tuleb Trossi sõnul kaaluda, kas mitte esitada Apananski vastu tsiviilhagi kahju tekitamises AB Kindlustuse Grupi ettevõtetele.

AB Kindlustuse Grupi pankrotihaldur Peeter Sepper ütles eile õhtul, et talle pole politseist ja prokuratuurist saabunud info veel päris selge. “Üks asi lõpetati, mingis osas jätkati,” märkis ta. Kas Apananski on vastutusest vabanenud, ei osanud ta eile veel öelda. “Tal oli üldine roll, kus nõunik, kus kes,” kirjeldas Apananski osa AB Grupi seltside juhtimises Peeter Sepper. “Otseselt pole ta siiski milleski süüdi.”

Prokuratuur teatas eile, et kriminaalasjast on eraldatud ja kohtusse saadetud kriminaalasi, milles süüdistatakse AB Elukindlustuse juhatuse liiget Mati Vihulit, ASA Kindlustuse juhatuse liiget Sergei Netšajevit ning nendega koos tegutsenud Tatjana Sulepovat suures ulatuses riisumises ja ametiseisundi kuritarvitamises. Lisaks on pooleli uurimine AB Elukindlustuse viimase juhi Riho Rulli osas.

Antud teemaga tegelenud keskkriminaalpolitsei esindajalt Eero Ergmalt polnud eile võimalik kommentaari saada, kuna uue korra kohaselt jagab kriminaalasjade kohta infot ainult prokuratuur.

AB Grupi seltside pankrot lõppes klientidele hävitavalt. AB Elukindlustuse 40 miljoni kroonise mahuga lepete katteks oli alles jäänud majaosa Tallinnas Vana-Posti ja Harju tänava nurgal, mille väärtus oli 3 miljonit krooni. Seesam Kindlustus võttis lõpuks AB Elukindlustuse 13 000 kliendi hulgast üle vaid 6000 kliendi portfellid. ASA Kindlustuses kaotasid oma lepingud ligi 20 miljoni krooni ulatuses kasko- ja kahjukindlustuse kliendid. ASA liikluskindlustuse lepingute järgsed kohustused 47 miljoni krooni maksis kinni Liikluskindlustuse Fond, selleks tuli tõsta liikluskindlustuse tariifi.

Kurvad olid ka ASA kindlustuse väikeaktsionärid, sest 1997. aasta lõpus tuli selts börsile hinnaga 67 krooni aktsia ja aastaga oli aktsiate väärtus sisuliselt haihtunud.

Riisumine ja ametiseisundi kuritarvitamine
Keskkriminaalpolitsei alustas Apananski tegevuse uurimist 2002. aasta juunis, kahtlustades, et ASi AB Kindlustuse Grupp nõukogu ja juhatuse liikmed on ametiseisundit kuritarvitades riisunud firma raha ligi 48 miljonit krooni.

2003. aasta 27. jaanuaril kuulutati Leonid Apananski kahtlusaluseks ja teadaolev talle kuuluv vara arestiti tsiviilhagi tagamiseks.

Tallinna politsei alustas Apananski tegevuse uurimist juba 2001. aasta augustis. Neli kuud hiljem esitas ASA Kindlustuse ASi pankrotihaldur Toomas Saarma täiendava avalduse, mille kohaselt on ASA Kindlustuse aktsionäridele ja võlausaldajatele tekitatud 38,9 miljonit krooni kahju.

Politsei süüdistustes mängis põhirolli Westfield Financial Group S.A. kui ettevõte, millele Apananski kantis 1999. aastal ASA Kindlustuse ja AB Elukindlustuse varad. Muu hulgas maksis Westfield 2000. aastal Keskerakonna juhile Edgar Savisaarele Tallinnas Nõmmel Olevi 24 kuulunud eramu ja Lääne-Virumaal Eru külas asuva Hundisilma talu kindlustusmakse. Apananski tasus ka Savisaarele suhtekorraldusteenust pakkunud Briti firma Grayling Ltd arveid vähemalt 750 000 krooni eest.

Bergmanni kohtuasi jätkub
Endise ERA Panga ja sellega seotud kindlustusfirmade Polaris Elu ja Polaris Vara omanik Andres Bergmann, kelle ettevõtete saatust ja skeemitamist on tihti võrreldud Leonid Apananski omaga, viibib alates tänavu 31. märtsist vahi all.

Bergmanni kriminaalasjade toimik on ligi meetri paksune ja meest ähvardab kuni kümneaastane vanglakaristus.

Süüdistuse kohaselt ajasid ERA Panga juhid ebaseaduslike tehingutega pankrotti nii panga kui ka kindlustusseltsid Polaris Vara ja Polaris Elu, tekitades kahju 214,4 miljoni krooni ulatuses.

ERA Pangale sai saatuslikuks EVEA Panga aktsiate ost vahetult enne selle pankrotistumist, mis tõi kaasa ERA Panga moratooriumi ning tõmbas kaasa ka teised Bergmanni ettevõtted. Bergmanni süüdistatakse pankrotipesast varade väljakantimises, ametiseisundi kuritarvitamises ja võltsimises.

Suurprotsess ERA Panga endiste juhtide ja töötajate üle algas 3. septembril 2002.

Leonid Apanaski: mul ei ole mingit tunnet
ASA ja AB kindlustusseltside endine juht Leonid Apananski ütles, et tal pole seoses kriminaalasja lõpetamisega mingit tunnet.

Mis tunne Teil on seoses sellega, et Teie suhtes lõpetati kriminaalasi?
Mul ei ole mingit tunnet.

Kuidas Te kommenteerite seda sündmust?
Nii palju aega on kaotatud, et tõestada, mis on ilmne.

Kas see muudab midagi Teie jaoks?
Absoluutselt mitte midagi.

Mida see uurimine Teie jaoks tähendas?
Sellised asjad paratamatult tähendavad midagi meie elus.

Millega Te praegu tegelete?
Praegu lähen kontserdile.

Aga ärialaselt?
Ei huvita.

Mis mõttes?
Isiklikku asju ei kommenteeri. Enne kui börsile ei lähe, on see isiklik äri.