"See teenib käesoleval ajal taktikalist eesmärki, tagamaks euro kui valuuta ning Euroopa pangandussüsteemi stabiilsuse. See on regiooni stabiilsuse aspektist hädavajalik etapp ning tagab euro pikaajalise usaldusväärsuse," lisas Rehe.

Järgnev keskpikk vaade tähendab, et Euroopa Liidu riigid ei saa tagasi pöörduda eelmisel kümnendil domineerinud pikaajaliselt defitsiidis eelarvete ning hoiaku "kulutan rohkem kui tulud ning puudujäägiks laenan turult" tegutsemismudeli juurde, nentis Sampo Panga juht.

"Kõikides riikides, võlakoormaga üle 60% SKP-sse, tuleb asuda jõuliselt avaliku sektori kulude kärpeprogramme realiseerima ja võlga alandama. Sõltuvalt riikidest võivad võlgade langetamise programmid kesta 5 aastat ja enam. Avaliku sektoris rakendatavad meetmed - maksupoliitika ja otsesed kärped, jahutavad regiooni majandust, mis tähendab, et ligi 5 aasta perioodis saame prognoosida rahuliku majanduskasvu," lisas Rehe.

Lisaks dramaatilistele hädameetmetele, nagu näiteks pankade rekapitaliseerimise näide, lisab Rehe, rakendatakse EU finantsjärelvalve üksuste poolt pangandusele laiapõhjalisi finantstugevuse meetmeid, mis jahutavad pankade aktiivset laenamist.

"Järjest enam rakendub põhimõte, et „kes on aktiivne laenuturul, peab olema aktiivne ka hoiuste kaasamisel“, ehk teisisõnu „laenates 1 euro, pead suutma osta ka 1 euro hoiust“. Pankades hakatakse tegutsema maksimaalselt laenude ja hoiuste tasakaalustatuse suunas," sõnas Rehe.

"Prognoosin, et praeguses situatsioonis ei laiene Euroopa Liit lähema 3-5 aasta jooksul uute liikmesriikide võrra. Euroopa Liit kannab endas kaupade, teenuste, kapitali ja inimeste vaba liikumise ideed, millest ei ole tark ja õige loobuda. Eesti Euroopa väikeriigina ei saa küll väga tugevalt mõjutada suuri otsuseid, kuid võidab kindlasti praegusest avatud ja piirideta majandusest," nentis Sampo Panga juht.