Kuna alkoholitootja ASi Liiwi Heliis omaniku Aivis Ohtla palvel tunnistati tema maksuasju puudutavad kohtuistungid kinniseks, ei avalikustatud reedel ka kohtuotsuse täpsemat sisu. Ainus vastus, mis kohtusekretär oli reede pärastlõunal volitatud ütlema, kõlas nii: “Ohtla kaebus rahuldati.”

Tegu on esimese kohtuvaidlusega Eestis, mille aluseks on maksude nn kaudne määramine maksumaksjatele, kelle ametlikud sissetulekud on maksuameti hinnangul oluliselt väiksemad tema kulutustest. Maksuametile annab selleks õiguse 2002. aasta suvest jõustunud maksukorralduse seaduse paragrahv 94 — “Maksusumma määramine hindamise teel”, mida seni on kasutatud mitmete maksuotsuste juures lisakaalukeelena. Aivis Ohtla puhul on aga tegu esimese puhtalt kaudse maksustamise vaidlusega.

Maksuamet lubab esimese astme kohtuotsuse edasi kaevata, kuna soovib saada kõrgema kohtu tasemel hinnangut, millistel asjaoludel ning milliste tõenditega on võimalik rakendada maksukorralduse seaduse hinnangulist maksustamist lubavat sätet. “Esimese astme kohus on asunud seisukohale, et kuivõrd füüsilisel isikul puudub kohustus säilitada oma tulu- ja kuludokumente, lasub maksuhalduril tõendamiskoormus nii maksumaksja tulude kui ka kulude osas ja leiab, et käesoleval juhul ei ole maksuhaldur seda kohustust täitnud. Lisaks heidab kohus maksuhaldurile ette, et ta ei ole seostanud maksumaksja tulusid konkreetse maksustamisperioodiga,” kommenteeris maksuamet.

Maksuamet tegi Aivis Ohtlale maksuotsuse 17. jaanuaril 2003. Ohtla vaidlustas selle maksuameti keskaparaadis, kuid seda ei rahuldatud. Kaebuses Tallinna halduskohtule nõudis ta maksuotsuse ja vaideotsuse tühistamist.