Luen Wong Groupi aktsia tõusis Hongkongis aprillis esimesel börsipäeval võrreldes aktsia pakkumishinnaga IPOl 1438 protsenti. Tänaseks on aktsia tõusnud 6715 protsenti.

Ettevõte tegeleb Hongkongis teedeehituse ja kanalisatsiooni rajamisega. Läinud aastal teenis kompanii 41 miljoni dollarilise käibe juures 1,1 miljoni dollarilise kasumi. Ettevõtte on börsil väärt 2,9 miljardit dollarit ehk aktsia hinna-kasumi näit on üle 2000, mis teeb aktsia väga kalliks.

Hongkongi börsil on sageli suured tõusjad nende ettevõtete aktsiad, kus investoritele pakutakse tühist osa ettevõtte aktsiatest. Analüütikud soovitasid sellest aktsiast eemale hoida.

„Minu soovitus on väikestele jaeinvestoritele, et hoidke eemale,“ ütles maaklerfirma Geo Securitise juhatuse esimees Francis Lun Bloombergile.

Suur börsitõus on aastate jooksul Hongkongi börsile läinud firmade osas on kujunenud kohati rutiiniks, kuigi kantud on ka ränki kaotusi. Hongkongi väärtpaberijärelevalve uuris aastatel 2013-2015 toimunud IPOsid ja avastas, et kuus kuud pärast IPOt oli tõusnud 56 ettevõtte turuväärtus enam kui 1000 protsenti, kuigi 39 nendest kaotasid raha.

Aktsia on Hongkongi börsi alternatiivturul ehk kasvuettevõtete turul (GEM).

„Uute GEM ettevõtetega kaasnevad sageli metsikud aktsiahinna kõikumised, kuna avalikkusele müüakse vähe aktsiaid,“ ütles SFC juhatuse esimees Ashley Alder. „Me oleme väga mures nende pärast.“

Varaseks hoiatuseks võib olla Ching Lee Holdingsi aktsia, mis jõudis märtsis börsile. Aktsia tõusis kuni 13. juulini ligi 2000 protsenti, kuid siis ühel septembripäeval kukkus päevaga 91 protsenti põhjustel, mida ettevõte ei ole kunagi selgitanud. Aktsia ei ole sellest kukkumisest taastunud.