Vältimaks jõulustressi ning jaanuarikuist pankrotti oleks tõenäoliselt mõistlik sellele teemale kohe mõelda ning püüame omalt poolt anda mõned soovitused, kuidas kingituste ostmine võimalikult valutult mööduks.

1. Kingitus peaks olema eriline ja meeldejääv. Läbimõtlemata kingitused „sellepärast, et on ju tavaks midagi kinkida“ võiksid pigem tegemata jääda. Me keegi ei soovi kingituseks saada selliseid asju, mida me kunagi ei kasuta. Proovige sel aastal kingitused põhjalikult läbi mõelda ning kasutult seismajäävate kingituste tegemist ka ise vältida. Kui midagi asjalikku pähe ei tule, aga siiski soovid kallitele inimestele teada anda, et nad sul meeles on, siis kingi neile parem mõni isetehtud moos, küpsetis või kaardike lubadusega kallis inimene teatrisse viia.

2. Tee kingitused „terve pere peale“. Niikuinii veedavad ühe katuse all elavad inimesed suure osa oma vabast ajast koos — tehes ühe suurema kingituse terve pere peale, hoiad kokku kingituste ostmisele kuluvat aega ning lisaks ka raha. Pere peale kinkimiseks sobivad hästi kodusisustuselemendid, aga loomulikult on tarvis nende väljavalimiseks pisut eeltööd teha. Resisihimulisele perekonnale sobib kingituseks hästi Bold Tuesday maailmakaart, kus võimalik ära märkida, milliseid riike juba külastatud on. Toiduhuvilised võiksid rõõmu tunda uutest ilusatest lauanõudest, mida pakub näiteks BRNE, Monika Järgi imeilusatest kuumaalustest või kvaliteetsetest köögirätikutest. Kui pole täpselt teada, millised huvialad perel on, siis alati sobib kingituseks ka isikupärane seinakell.

3. Lepi sõprade ja perega kokku, mis summades te üksteisele kingitusi teete. Nii ei teki olukorda, kus Sina oled kingi tegemisse panustanud hulgaliselt raha ja aega ning saad vastu seebi või purgisupi. Sama hull või hullemgi on vastupidine olukord.

4. Lastele tehtavad kingitused on muidugi hoopis eraldi teema — nemad ootavad ikka jõuluvana, ning oleks tore, kui nende usk valge habemega vanakesse võimalikult kaua säiliks. Samas võiks ka lastele tehtavad kingitused pere- ja sõpraderingis eelnevalt läbi rääkida — muidu võib tekkida olukord, kus pesamuna saab mitu ühesugust mänguasja.

5. Osta kingitused varem. Näiteks kohe praegu. Nii saad kulutused pikema aja peale jaotada ning ostud paremini läbi mõelda. Alusta SIIT.

6. Telli kingitused internetist. Nii jääb poodides trügimine üldse ära ning saad ostud rahumeeli sooritada kasvõi öösel kell kolm. Kindlasti veendu välismaalt tellides, et kingitused ikka enne jõule kohale jõuavad — mõnest Aasia veebipoest tellimiseks võib juba praegu liiga hilja olla.

7. Kui juhtub, et saad ise juhuslikult kingituseks midagi, mida kohe kindlasti kasutama ei hakka, siis on olemas mitmeid heategevusorganisatsioone, kellele kingitused annetada saab. Kui annetada ei soovi, siis on võimalik need ka alati maha müüa, kasutades selleks näiteks oksjonikeskkonda www.osta.ee.

Kirjuta kommentaariumisse, millal ja kust kavatsed Sina oma kingitused osta ning mida sooviksid ise kingiks saada!