14-aastat tagasi leiutas USA suurpanga Goldman Sachsi ökonomist Jim O’Neill lühendi BRIC. Nüüd on pretsedenditu BRIC investeerimisbuum lõpule jõudmas, kirjutas Bloomberg. Venemaal ja Brasiilias on majanduslangus, pikaajalise maailma majanduskasvu veduri Hiina hoog on aeglustumas.

Goldman Sachsi varahalduse raha kaotav BRIC fond liideti läinud kuul laiema arenevate turgude fondiga. Fondi tegevus lõpetati, kuna hoomatavas tulevikus ei nähtud fondile märkimisväärset mahu kasvu, seisab USA väärtpaberiinspektsioonile tehtud teates.

Buumi järel on BRIC fondi kukkumine silmapaistev. 2010. aasta tipust vähenes fondi maht 88%. See on musternäide, kuidas kunagised populaarsed investeerimisteemad võivad kaotada investorite heakskiidu.

„Viimasel viiel aastal on BRICi reklaamitud kiire ja jätkusuutliku kasvuga probleeme,“ ütles UBSi varahalduse investeerimisjuht Jorge Mariscal. „BRICi investeerimiskontseptsioon oli populaarne, kuid miski ei ole igavene.“

Goldman Sachsi BRIC fond kaotas 5 aastaga 23. oktoobrini, mis oli fondi viimane päev, 21% väärtusest. Mahu mõttes oli fondi tipphetk 2010. aastal. Siis oli fondis 842 miljonit dollarit. Septembri lõpuks kahanes fondi maht 98 miljonile dollarile.

10aastaga kuni 2010. aastani tootis MSCI BRIC indeks 308%. USA Standard ja Poor’s indeksi sama aja tootlus oli vaid 15%.

BRICi maade vaimustus tuli Hiina kiirest majanduskasvust, ütles City National varahalduse tegevdirektor Anindya Chartterjee. Varem sõltus Hiina rohkem ekspordist ja investeeringutest, kuid nüüd on majandus muutumas mitmekülgsemaks. Sellega kaasneb majanduskasvu aeglustumine.

Lühendi põhisel investeerimisstrateegial on omad vead ja see tuleb üha enam nähtavale, ütles Carmignac Gestioni arenevate turgude fondijuht Xavier Hovasse. Globaalsete põhjuste asemel toimuvad börside liikumised üha enam riigispetsiifilistel põhjustel.

„BRICi investeerimine ei olnud algusest peale midagi mõistlikku, kuna need on neli suvaliselt valitud üksteisest täiesti erinevad riiki,“ ütles Hovasse. „Investeerimispiirkonda piirates on raskem teenida. Mind ei pane selle fondi hävimine küll imestama.“