Kõikide Eesti tootjate kõiki lihasid, grillvorste, toorvorste ning šašlõkke loomulikult testida ei ole võimalik, mitte keegi ei kannataks seda maitsete ning lihaliku virr-varri välja. Tänase grillitesti põhifookus sai asetatud klassikalistele grill-lihadele ning šašlõkkidele. Igalt tootjalt Eestis võtsime ühe toote ning grillisime seda klassikalisel avatud grillil, Eesti puusöega. Kõikide reeglite ja normide kohaselt.

Delfi grillitesti valikusse sai seekord nimetatud Rakvere Klassikaline šašlõkk, Wõro šašlõkk, Saaremaa šašlõkiliha, Ranna-Rootsi Gruusi šašlõkk, Ranna-Rootsi Dagö šašlõkk, Kikka broileri šašlõkk, Talleggi klassikaline kintsulihašašlõkk, Nõo rose-pipraga grill-liha ning Selveri märgisega sea kaelakarbonaad barbeque marinaadis.

Grillitestil on kindel võitja ning kindel kaotaja. Tutvustame nemad koheselt ära ning liigume siis ülejäänud testi juurde.

VÕITJA: Ranna-Rootsi Gruusia šašlõkk
Tegemist on Delfi lihaekspertide hinnangul parima grill-liha/šašlõkiga Eestis täna. Liha kvaliteet, tükkide suurus ning marineerimiseks kasutatud maitsed ja ürdid loovad imehea koosluse. Ehk nagu ka lihaämbri küljel on kirjas - "vaikusest kõlab looduse enda rahulik muusika ning mängib just õiget lugu". Sama tunde tekitab Gruusia šašlõkk. Parim liha!

KAOTAJA: Kikka broileri šašlõkk
Selgelt valiku nõrgim toode. Liha on imala-tatise mekiga ning omab tugeva maitsetugevdaja järelmaitset, värvuselt hall ning ei kutsu sööma. Hinna ja kvaliteedi suhe on väga tugevalt paigast ära.

Lihade grillimise järel sooritasid Delfi lihaeksperdid klassikalise tootetestimise, kus tulid arutluse alla liha välimus, aroom, maitse ja tekstuur. Iga hindaja andis lihale ka koondhinnangu ja hinde, ühest kümneni.

Delfi grillitesti ekspertide hulka kuulusid: Martin Hanson, Aleksander Krjukov, Vahur Koorits, Ilmar Saabas, Marge Tubalkain-Trell, Mari Skuin ja Heidi Kukk.

Aga alustame...

1. Wõro šašlõkk
Punkte kokku: 29

Pigem keskpärase väljanägemisega, ebaühtlaste tükkidega šašlõkk, kus pigem prevaleerivad pekk ning kõõlused kui liha. Maitses domineerib äädikas (see on mõistetav, kuna tegemist on klassikalises äädikamarinaadis lihaga), kuid võiks olla midagi rohkemat. Liha aroom on aga vastukaaluks pehme ning isuäratav, maitse aga jällegi jätab soovida. Tekstuurilt on liha vintske ning ei ole 20minutilise grillimise järel pehmeks muutunud.

Hinnang: Söödav ja kohati isegi maitsev liha, mis aga väga suurt elamust ei tekita ning ostma ei meelita.

2. Rakvere Klassikaline sašlõkk
Punkte kokku: 38

Rakvere sašlõkk on klassikaline vanakooli äädikamarinaadis liha, mida mäletame kõik lapsepõlvest. Aroom on pikantne ning tugevalt äädikane, sama maitse on pehme ning pigem on tunda marinaadis olevat sibulat ning isegi pipart ja kerget kadakat. Tekstuur on pehmem kui eelmisel lihal, kuid siiski jääb vajaka liha tasemest. Tegemist on siiski vintskete tükkidega, pigem abast lõigatud lihaga, mis vajavad pikka madalal temperatuuril grillimist. Liha on lõigatud ühtlasemateks tükkideks.

Hinnang: Tegemist on hea liharoaga, mis isegi pisut jahtunud peast maitseb nagu šašlõkk, samas võib tugev äädikas paljudele olla vastumeelne ning tekitada kõrvetisi. Üldiselt on tegemist aga hea lihaämbriga.

3. Saaremaa šašlõkiliha
Punkte kokku: 40

Saaremaa on kasutanud liha marineerimiseks piprasemat punast tomatimarinaadi, mis annab lihale ilusa söömakutsuva ja isuäratava väljanägemise. Samas aroom ning maitsed on nõrgad, marinaad on ära tapnud liha enda maitse, kuid ise erilise iseloomuga silma ei paista. Vähearenenud maitsemeelega inimestele võib tunduda pisut piprane. Samas lihatükid on mõnusas ühtlases suuruses ning tekstuurilt pehmed. Valmivad grillil kenasti 15 minuti jooksul.

Hinnang: Võib rahule jääda ning tegemist on massišašlõkiga, mis väga erilist maitseelamust ei paku, kuid on hea kõhutäide. Samas, kuna inimene ei söö šašlõkki lihtsalt selleks, et kõhtu täis saada, võiks olla maitsestatud paremini ning omada iseloomu.

4. Ranna-Rootsi Dagö šašlõkk
Punkte kokku: 31

Šašlõkiliha väljanägemine on tavaline, helehall. Maitse jääb nõrgaks ning lõhnas on tunda vaid vähest äädikat. Kõige erilisem selle liharoa juures on tema äkiline nimi, Dagö, mis aga ei ole pakendi sissepoole kahjuks jõudnud. Et liha hakkaks elama, on vaja midagi väga erilist tema kõrvale pakkuda. Võiks ka nimetada lõuendlihaks.

Hinnang: Läheb samasse kategooriasse kahe esimese testis osaleva lihaga. Iseloomutu ning vähest maitseelamust pakkuv liha.

5. Ranna-Rootsi Gruusia šašlõkk
Punkte kokku: 49

Tegemist on Delfi lihaekspertide hinnangul parima grillliha/šašlõkiga Eestis täna. Liha kvaliteet, tükkide suurus ning marineerimiseks kasutatud maitsed ja ürdid loovad imehea koosluse. Parim šašlõkk!

Hinnang: Nii maitsest, kui aroomist on tunda Gruusiat. Äädikast on igas mõttes üle kerge tillilõhn ning liha on maitselt vürtsikas. Lihatükid on lõigatud õiges suuruses, mis tähendab, et marinaad on jõudnud ka liha keskele. Mõne tükiga oli tunda, et lihaks läinud siga oli sportliku elulaadiga, kuid hää noaga sai kenasti lahti lõigatud. On tunda, et liha tegemisel ja marinaadi loomisel on nähtud vaeva ning isegi täis kõhuga on liha mahlaselt maitsev.

6. Nõo rose-pipraga grillliha
Punkte kokku: 36

Esimene grill-liha testis. Paks sea kaelakarbonaadilõik, mis marineeritud ohtra kollaka (äkki sinepi)-rosepipra marinaadiga. Suu jääb pärast mälumist ja neelamist õhkama. Ebaühtlasemalt jagunenud marinaadi puhul võivad osad ampsud olla isegi ebameeldivalt vürtsikad. Samas on lihal iseloomu ning maitset. Aroom on väga isuäratav, nõuab mitu korda nina alt läbi tõmbamist ning nautimist. Maitse aga on võlts, meenutab Eestis toodetud värvilisi siidreid. Samas tekstuur on heale karbonaadile väärikalt rasvane ja sulav.

Hinnang: Näeb väga hea välja, lõhnab isuäratavalt, kuid maitseb nagu seep. Ei ole soovitatav, liialt palju on kasutatud ebameeldivat maitset tekitavaid lisandeid. Suure nälja korral sobib, nautimiseks mitte. Liha võiks olla ühtlasema pekisusega ning marineeritud võrdsemalt.

7. Selveri märgisega sea kaelakarbonaad barbeque marinaadis
Punkte kokku: 35

Ainus suure selveketi märgisega lihatoode meie testis. Paksud teravas punase tomati barbeque marinaadis seakaelalõigud. Liialt on kasutatud soola ning muud maitsed jäävad selle taha. Hind on samas poole kilose paki kohta soodne. Saab kõhu täis. Tekstuurilt on liha pehme ning allub grillil kenasti töötlemisele. Kuna marinaad on tugev, võib jätta liha küpsetamisel pisut tooreks ning järelküpsedes valmida lasta. Jääb mahlane ja hõrk.

Hinnang: Senise testi kõige taisem lihatükk, mille lihamaitse on taas kahjuks tapetud marinaadiga. Korvi tõstmisel on suurimaks argumendiks hind.

8. Kikka broileri šašlõkk
Punkte kokku: 4

Selgelt valiku nõrgim toode. Liha on imala-tatise mekiga ning omab tugeva maitsetugevdaja järelmaitset, värvuselt hall ning ei kutsu sööma. Hinna ja kvaliteedi suhe on väga tugevalt paigast ära.

Hinnang: Suure lihasõbra kõige kohutavam unenägu, maitse olematu ning kõiki meeldivuse piire kaugelt ületav. Väljanägemine hall ning igav. Testi ajal kõlas ka ühe eksperdi suust taevapalve, et "Jumal taevas, mida ma olen teinud, et mind sedasi koheldakse!"

9. Talleggi klassikaline kintsulihašašlõkk
Punkte kokku: 36

Suurtest kintsuosadest koosnev kanašašlõkk, millele kaela valatud tomatimarinaad, mis kasutusel kõikide Talleggi kanatoodete värvimisel ja maitsestamisel. Iseloomult nõrk, kuid kui grillil kenasti krõbedaks lasta, väga meeldivalt pehme maitsega lind. Liha on pehme, aroom tomatiselt vürtsikas. Sobib kenasti nii peolauale kui ka igapäevaseks kiireks grilliks.

Hinnang: Söömist jäävad meenutama rasvased näpud ja vuntsid, kuid peale nende puhtaks pühkimist on ka mälestus lihast kadunud. On maitsev, kuid mitte midagi erilist, samas kindel ja turvaline valik.