Ega ei jäänud taas midagi üle... Delfi testmeeskond muretses kohalikust kaubandusvõrgust kõik tavalisemad, ilma erilise sisu või vormita süldid, püüdes katta kõik tootjad ning süldimudelid... ning asus kallerdavaid roogasid maitsma, võrdlema ning hindama.

Sülti on lihtne valmistada, kui komponendid on õiged ning kvaliteedis järeleandmisi ei tehta. Kuid head maitsed ning timmitud kontsistents on saadud paika vaid mõnel poodides müüdaval süldil. Enamiku sültide oli lihalise olluse ebaloomulik kuju ja vorm. Liha oleks nagu enne kallerdama jätmist lastud läbi hakklihamasina, mis muudab süldi suus ebaloomulikuks. Enamus sülte maitseb ka väga sarnaselt, kuid mitte „vanaemalikult“ mahedalt, sest me kõik ju mäletame, kuidas vanaema sülti tegi, kuidas see maitses ning milline oli selles roas liha.

Olgugi, et testprotsess nägi ette individuaalse maitsmise ning hindamise, toimus grupis avalik arutelu, milline sült peaks troonima pühadelaual. Täielikku tõde ning ainuvalitsejat paika sättida ei õnnestunudki, sest ilmnes, et inimesed ei soovi enam süüa vaid vana head klassikalist, puhta maitsega sülte, vaid leiavad mõnu ka erinevate lisanditega vürtsitatud ja rikastatud jõulusöökides.

Aga minnes asjaga edasi ... Delfi jõulusülditesti valikusse pääsesid: Rannarootsi Sült, Wõro Kanasült, Maks&Moorits Tailihasült, Sült Metssealihaga, Pere Lihameistrisült, Oskari sült ja Saaremaa sült.

Testitulemused on subjektiivsed ning pigem illustreerivad ja juhendavad, kui ainuõiged. Jõulusülte mekkivasse Delfi testmeeskonda kuulusid Martin Hanson, Ester Vaitmaa, Piret Hanson, Martina Niin, Ilmar Saabas, Heidi Kukk, Jan Jõgis-Laats, Marge Tubalkain ja Anne Sääsk.

Niisiis ... SUUR DELFI JÕULUSÜLDITEST:

1. Rannarootsi Sült
Kummalisima konsistentsi ning värvusega sült valikus. Roosale lihale ei suudaks ilma silti lugemata nime juurde panna. Süldiliha on nii peeneks hakitud, et sülti ei pea närima, vaid laskma lihtsalt suus sulada. Ning seejärel neelama. Kuidagi ebamaine ja ebanormaalne. Maitselt soolane. Kõige nõrgem kandidaat jõulusüldi tiitlile. Lisaks on süldis vaid 30 protsenti liha ning kogu „kook“ laguneb lõikamisel. Välimuse esteetika on null.

2. Wõro Kanasült
Kanasült võidab kindlasti ilusaima süldi tiitli, laual on kena ja vormis. Maitselt aga... ei kõlba. Maitsetu, mage ja mõrkjas ühekorraga. Lisaks lihale on süldis tuntavaid kõhresid ja isegi nahka, mis ei ole mõnus ega kutsu sööma. Lisanditega tappes annab aga hea roa välja meelitada. Kes otsib vaheldust loomalihakallerdistele, siis kanasült on huvitav vahepala.

3. Maks&Moorits Tailihasült
Altia Gruppi kuuluva Maks&Mooritsa Tailihasült on tehtud rasvasest ja ausast leemest, mis tähendab, et kallerdudes tekib süldi peale paksem rasvakiht. Olgugi, et paljudele see ei maitse, näitab see, et kallerdis on keedetud päris kontidest. Liha on süldis palju ning ribad piisava suurusega, et hammaste vahele ei jää. Maheda maitsega ja hea sült.

4. Sült Metssealihaga
Kõige ehedam ja lapsepõlvemälestusi äratav sült valikus. Liha on jäetud süldi sisse suurte tükkide või ribadena ning liha maitset on tugevalt tunda. Olgugi, et liha on vähem ja kallerdist rohkem, kui teistes sültides, võiks kaubandusvõrgu sültidest just see jõululauale jõuda.

5. Pere lihameistrisült
Rasvapalli laadne väga rammus sült, milles ei ole pea üldse tunda liha ega leent, vaid vett ja želatiini, mis süldi kallerdama pannud. Maitsed ei ole head, kuid ka mitte ebameeldivad. Hea lörtsu sinepi või äädikaga annab maitset ja elamust kenasti parandada.

6. Oskari sült
Butafooria, nagu kirjutas üks testija. Kohutav, nagu kirjutas teine. Oskari süldi puhul oleks kõik nagu paigas – liha on piisavalt, vormi hoiab ilusti ning kallerdis on selge. Samas jääb süües suhu räige metallimaitse, mis peletab järgmist ampsu võtmast. Sült keerleb suus ja alla ei taha minna. Isegi sinep ja äädikas ei aita palju.

7. Saaremaa sült
Erinevalt Saaremaa muudest roogadest on nende sült osutunud maitsetuks ning meeldejäämatuks kõhutäiteks, mis vajab juurde palju häid lisandeid, et muutuda tõeliseks süldiks. Kahjuks selline maitsetus ning liha väga väikene peenestusaste kaubandusvõrgust Saaremaa sülti ostma ei kutsu.