“Vaatame dollari tõusu murega, sest see halvendab tunduvalt meie majandustulemusi,” ütles Kreenholmi juhatuse esimees Meelis Virkebau. “Toorainet saame maailmaturult osta ainult dollarite eest, aga 62% toodangust ekspordime Euroopa Liitu.”

Tekstiiliettevõtte olukorda halvendab ka see, et ka käibelaen on võetud dollarites. “Ainuüksi laenuintressi ja järelmaksuintressi arvel kaotame 2 miljonit krooni kuus, kui dollar eelmise perioodiga võrreldes 1% võrra tõuseb,” ütles Virkebau.

Veidi tasakaalustab olukorda see, et Kreenholm müüb peaaegu veerandi oma toodangust Ameerikasse. Väiksema viimistlusastmega toodang müüakse Euroopasse samuti dollarite eest.

Kuna dollaris arveldavatesse riikidesse eksportimine ja sealt importimine on Eesti väliskaubandusbilansi järgi tasakaalus, kumbagi on kümnendik kaubavahetuse üldmahust, siis Eesti majandust tervikuna dollari tõus rikkamaks ega vaesemaks ei muuda.

Dollarite eest müüvaid firmasid aga peaks rõõmustama Eesti ekspordiagentuuri juhi Lea Kroonmanni ennustus, et aasta lõpuks suureneb Eesti eksport 15% võrra.