“See asi teeb meele väga mõruks — üks asi on reaalne kulude kasv, teiseks pole see käitumine päris õiglane,” kurtis Rakvere Lihakombinaadi juht Olle Horm. Kombinaadil on leping gaasi hinna peale tehtud 1. jaanuarini, kuid suvel teatas Eesti Gaas, et oktoobris hakkavad kehtima uued hinnad ning kui lihakombinaat sellega nõus ei ole, peab ettevõte hinnavahe nii või naa jaanuarist tagasiulatuvalt kinni maksma.

“Tegemist on märkimisväärse hinnatõusuga, jutt ei ole üldse kommirahast,” rääkis Horm, kes monopoli sellise käitumisega nõus olla ei taha. “Peast ma küll ei ütle, aga arvan, et ainult emaettevõttes tarbime aastas gaasi 10 miljoni krooni kandis. Tõenäoliselt kasvavad kulud üle 50%.”

Õiglaseks ei pea sellist käitumist ka A. Le Coq Tartu Õlletehase juht Tarmo Noop, kes erinevalt Hormist ei hakanud Eesti Gaasiga vaidlema, vaid leppis hinnatõusuga. “Üldiselt oli teada, et hinnatõus tuleb, küsimus oli, millal,” rääkis Noop, kes peab järgmisel aastal gaasi eest umbes 2 miljonit krooni rohkem välja käima. “Eesti Gaasi selline käitumine ei ole eetiline — vana leping oleks võinud jaanuarini kehtida. Samas kui seatakse valiku ette, et kas tõstame praegu või on 1. jaanuarist veelgi kõrgem hind, siis mis teha. Võime protestida, aga mis see ikka annab.”

ASi Estonian Cell leping Eesti Gaasiga kehtib tegevjuht Margus Kohava sõnul 2008. aasta kevadeni, kuid sellest hoolimata üritas Eesti Gaas juba talvel alustada gaasi hinna tõstmise läbirääkimisi.