Tiina Lillep, looduskosmeetika sarja Ingli Pai looja, on naine nagu orkester. Seitse aastat tagasi müügile tulnud kaunikõlalise nimega esimesed õlisegud ja näoveed mõtles ta üksi välja, tegi valmis ning ka müüs ise. Praegu on Ingli Paiga seotud juba 10-15 inimest, kuid uute toodete välja töötamine on Lillepi pärusmaa seniajani. Nii mõnedki uued tooted on alguse saanud klientide tagasisidest või soovidest.

“Kasutasin ise enda kokku segatud kosmeetikume, pakkusin neid ka oma tuttavaile ja klientidele. Need aga omakorda enda tuttavaile. Nii tekkis nõudlus,” meenutab aastaid aroomiterapeudina töötanud naine algusaegu. Kui suureks ja kas firma üldse kasvab, ta toona ei teadnud.

Nii Ingli Pai kui ka teiste kodumaiste tootjate Farmakoni ja Orto kosmeetikumide tooraine ostetakse Euroopast või kaugemaltki ning värvi-, lõhna- ja säilitusaineid tuubi või pudelisse ei panda.

“Austraalia, Bulgaaria, Inglismaa, Prantsusmaa,” loetleb Lillep maid, kust täiesti looduslikud baasmaterjalid on pärit. Pisut on Ingli Pais ka eestimaist: ravimuda maskides leidub Hiiumaalt pärit Käina lahe muda. Farmakon ja Ortogi kasutavad pisut Eestist pärit tooret: Orto näiteks mett ja muda, Farmakon mesilasvaha ja kummelit.

1960ndatel ravimitootjana alustanud ja 1992. aastal kosmeetikat valmistama hakanud Farmakon seisab aga praegu teelahkmel. “2007. oli meile kõige raskem aasta,” ohkab ettevõttes juba 1979. aastast ametis olnud müügijuht Tiia Mardim. Kui varasematel aastatel oli ettevõtte käive miljoni kandis, siis mullu kukkus see 700 000 kroonile ning kasum oli pea olematu.