Läksime kolleegidega kohe põlema ja hakkasime uurima, miks Riiga ja mitte Tallinna. Ja mis selgus: majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis, samuti EASis, pole keegi Google’i võimalikust Balti invasioonist midagi kuulnud.

Minu arvates on see viimase aja suurim tagasilöök Eesti kui IT-riigi mainele. Mitte see, et Google Tallinna oma esindust ei raja, vaid see, et Google isegi mitte ei räägi meiega sellest! Lätis on e-riigi minister, meil pole. Kahjuks loobus värske valitsuskoalitsioon arengule suunatud ettevõtlust ministristaatusega tähtsustamast ega pidanud vajalikuks Eestile innovatsiooniministri ametikohta luua. Kuid ega Google’il tänases Eestis vist suurt midagi teha olekski, sest tööjõudu ju pole. Või on?

Üks uurimus tõdes, et tänases Eestis on puudu 500 IT- inseneri ning kolme aasta pärast juba 1000. Meie naaber Soome on aga mures: neil on inseneride ületootmine. Nimelt edastas Nokia Siemens Networks mai algul uudise, et plaanib koondada Soomes sel aastal 700 IT-inseneri. Ilma nendeta on Soomes YLE uudiste andmetel täna 4500 töötut IT-inseneri. Seetõttu tahab Soome vähendada inseneride väljaõpetamist.

Nokia muutis ühe ärivaldkonna äärmiselt populaarseks, kuid nüüd Nokia kaotab koostöö tõttu Siemensiga Soomes mitu tuhat töökohta, muutudes ühe haridusvaldkonna õudusunenäoks. See annaks Eestile võimaluse Soome töötud IT-insenerid meile tööle kutsuda.