“Aktiivselt võetakse osa nii maheorganisatsioonide tööst kui ka maaelu ja mahetootmise propageerimisest. Tänavusi võitjaid iseloomustab suur pühendumus ja tahe areneda nii tootmismahtudes kui ka kvaliteedis — see on ka oluline asjaolu, miks just need tootjad pälvisid tänavu tunnustuse,” ütles Airi Vetemaa.

Esimese koha pälvinud Riido talu asub Saaremaal Kaarma vallas Vaivere külas. Talus on mahetootmine aastast 2000, kasvatatakse liha- ja piimakarja ning teravilja. Põllumajandustoodangu müügikäive oli 2010. aastal 2,6 miljonit krooni. Viimasel viiel aastal on investeeritud tootmisse ligikaudu 10 miljonit krooni.

“Minu jaoks on mahetalu pidamine eluviis: ma ei kujutaks teistmoodi talupidamist ettegi. On väga hea, et mahetooted ja -tootmine on järjest kasvava tähelepanu osaliseks saanud,” ütles Eesti parim
mahetootja 2011 võitja Riido talu peremees Jaan Kiider. “Olen tunnustuse üle väga tänulik — see innustab mind mõtlema veelgi, mida võiksin kasvatada ning kuhu ja kuidas oma toodangut turustada,” rääkis Jaan Kiider.

Teise koha pälvinud Uus-Vainu talus, mille peremees on Raido Raba, kasvatatakse teravilja ja kartulit, samuti on talus lihaveisekari. Talu tegeleb lisaks kartuli ja köögivilja töötlemise — koorimise ja pakendamisega. Talu müüb toodangut Märjamaa Lihatööstusele, TÜ-le Eesti Mahe, aga ka Haapsalu toitlustusettevõtetele.

Kolmanda koha pälvinud FIE Kaire Vannas kasvatab lambaid ja kitsi ning põllul tera- ja köögivilja. Koduköögis valmistatakse kitsepiimajuustu, samuti kedratakse lõnga ning turustatakse lõnga nii mandrile kui kodusaarel. Alati võetakse talus vastu ka maaeluhuvilised, samuti tutvustatakse huvilistele kitsepiima ja selle tooteid.

Tootjakonkursile kandideeris 10 mahetootjat üle Eesti, tootekonkursile esitati 29 toodet 14-lt ettevõttelt. parima tootja ja toodet valisid välja erialaspetsialistidest koosnev žüriid.

Leivapäval valiti ka külastajate lemmikmahetoode. Võitjaks osutus OÜ
Mahetalu Terav tomatikaste. Leivapäeva külastajate lemmikmahetoote
auhinna andis üle pr Evelin Ilves.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi sõnul soovitakse konkurssidega tunnustada tootjaid, kes panustavad mahetoidu tootmissesse ning tarbijaid, kes oskavad väärtustada puhast toitu.
“Ülimalt positiivne on tõdeda, et eestlased on muutunud teadlikumaks ja seeläbi ka nõudlikumaks ning teevad oma tarbimisvalikuid tervisliku puhta toidu kasuks,” nendib Seeder.

Konkursid korraldas Põllumajandusministeeriumi tellimusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parima mahetoote valimisel tehti koostööd Eesti Kulinaaria Instituudiga.