Tuleval aastal hakkab Eestis kehtima uus süsteem, mille alusel haigekassa kompenseerib retseptiravimeid. Eesmärk on ohjata rahasummat, mille riik käib välja ravimite kompenseerimiseks.

Ravimitootjate Liidu juhatuse esimees ja Eli Lilly Eesti filiaali juhataja Rauno Pukonen hindas, et hoolimata uuest seadusest firmade vahel olulist turu ümbermängimist ei toimu, kuid mõned kallid originaalravimid võivad müügilt kaduda. “Riik saavutab suure kokkuhoiu üksikute ravimite turult kadumisest ja firmad kujundavad ümber turundusstrateegiad,” ütles Pukonen.

See, kas 1,5miljardilise käibega Eesti ravimiturul jõujooned muutuvad, sõltub Pukoneni hinnangul sellest, kas firmad on valmis jõuliselt hindu langetama. “Ma ei usu, et tuleb suur hinnasõda. Pigem langevad mõned tooted turult ära ja firmad leiavad uusi tooteid, mis uude süsteemi sobivad,” ütles Pukonen. Ta lisas, et hindu ei tasu langetada, sest pole kindel, kas hinnalangusega kaasneb võrdselt suur käibe kasv.

Uus kord peaks aitama originaalravimite tootjate ja patsientide arvel ohjata haigekassa eelarvest soodusravimitele tehtavaid kulutusi. Riigi kulud ravimite kompenseerimisele on kasvanud igal aastal vähemalt 100 miljoni krooni võrra. Et ravimite kulu tõusu piirata on uude ravikindlustusseadusesse sisse kirjutatud mitmeid tingimusi. Esiteks maksavad patsiendid ise varasemast suurema osa ravimi hinnast. Teiseks kehtestab sotsiaalministeerium ravimitele piirhinnad, üle mille riik ei kata ravimi hinda. Kolmandaks ei tohi ravimite eelarve olla suurem kui 20 protsenti haigekassa eelarvest.