Eile teatas Eesti Telefon, et augusti teisest poolest võtab ta kasutusele uue nime — Elion ja on kavatsus ka muutuda ASiks Elion. Uudise varjutas aga asjaolu, et vähem kui kuu aega tagasi registreeris Pärnu maakohtu registriosakond samanimelise osaühingu, mille asutajad ja juhatuse liikmed on Sergei Korjukovets ja Oleksandra Belyavskaya.

Ajakirjanikele eile ennelõunal oma plaane tutvustanud ASi Eesti Telefon juhatuse esimees Valdo Kalm ja avalike suhete direktor Piret Mürk kinnistasid, et on Sindis asuvast OÜst Elion teadlikud ning usuvad, et selle tõttu probleeme ei teki. Tund aega hiljem kinnitas aga OÜ Elion juhatuse liige ja osanik Sergei Korjukovets, et ET esindajad või ETd esindavad advokaadid pole veel firma poole pöördunud. Korjukovets lisas, et firmat müüa pole tal kavas, firma tegevusalaks nimetab ta videolaenutuse. Mõni aeg hiljem võtsid ET advokaadid Elioniga ühendust.

Eile õhtul kella kuue paiku ütles Valdo Kalm, et Eesti Telefoni esindavad advokaadid on Elioni esindajatega kohtunud. “Meid nõustav advokaadibüroo peab läbirääkimisi ja on saavutatud põhimõtteline kokkulepe, vajadusel ka firma ostuks,” ütles Valdo Kalm.

“Meie jaoks on kõige tähtsam kaubamärk, ärinime ei pea me iga hinna eest vahetama,” ütles ta. “Meil on olemas plaan B ja plaan C ning võime ka vana ärinimega jätkata, nagu näiteks jätkab Hallo poodide kett ASi Telefonipood ärinime all. Kaubamärk saab olema aga Elion. Kliendi jaoks ei olegi nii tähtis, mis ärinimega firma tegutseb.”

Vastates küsimusele, mis hinnaga oleks ET valmis OÜ Elioni ära ostma, ütles Kalm: “Miljonitest ei tasu siin rääkida.” Samuti ütles ta, et usub, et tegemist on kokkusattumisega, mitte pahatahtlikkusega.

“Maailmas on kõik head nimed juba ammu võetud,” sõnas ta.

Justiitsministeeriumi eraõiguse talituse juhataja Martin Käerdi sõnul oleks ärinime võõrandamiseks vajalik Eesti Telefoni poolt kogu praeguse OÜ Elion tervikvara omandamine. “Koos tervikvaraga läheks üle ka ärinime kasutamise õigus, mis võimaldaks ärinime vahetust,” selgitas Käerdi. “Äriseadustiku kohaselt ei aitaks Eesti Telefoni ka OÜ Elion poolne ärinime vahetus, sest seadus välistab sama ärinime kasutuselevõtu kolme aasta jooksul selle äriregistrist kustutamisest.”

Eesti Telefon kaotab ära kaubamärgid Eesti Telefon, Atlas, Hallo ja Hot, nende asemel peaks tulema Elion. Oma nime säilitab Neti. “Eesti Telefon ei ole enam ammu ainult telefonifirma,” põhjendas Kalm kaubamärgi muutust.

ET sõsarettevõte AS EMT uuendas oma logo kaks aastat tagasi, lepatriinulogole kulus kokku 7 miljonit krooni. Vastates küsimusele, kas ET kulud on suuremad, ütles Valdo Kalm, et need on samas suurusjärgus.

“Kaubamärgi vahetuse tasuvusaeg on aga alla aasta,” sõnas Kalm. “Tänu uuendustele hoiame kokku 4–5 miljonit krooni aastas.”

Eesti Telefon ei soovinud eile avalikustada veel ei tulevast logot, reklaamifirma nime ega kulusid, mis on sellega seotud. “Kõik tuleb augustis,” ütles Piret Mürk vaid.

EMT jätkab oma praeguse nime all. “EMT muutis oma brändi kaks aastat tagasi ning nüüd teeb sama meie sõsarettevõte, kellele ilmselt omajagu julgustust andis ka meie positiivne kogemus. Nüüd jääb üle soovida kolleegidele sisu ja vormi kiiret kooskõlla viimist,” ütles ASi EMT juhatuse esimees Peep Aaviksoo.

“Kuna ka TeliaSonera otsib ühist identiteeti, siis muutused brändide maailmas, mis võivad puudutada ka meid, ilmselt jätkuvad,” lisas ta. “Meie eesmärk on aga endiselt selge: EMT peab olema parim bränd!”

“Selle nime puhul tundub, et keegi jättis kodutöö tegemata,” sõnas Eesti Telefoni konkurendi, ASi Uninet juhatuse esimees Markus Nisula. “Soneraga juhtus umbes sama lugu, aga mitte nimega, vaid veebilehega sonera.com, mis kuulus ühele USA ettevõttele. Läbirääkimised kestsid umbes aasta ja nad maksid selle domeeni eest miljon dollarit.”

Nisula lisas, et kuna selgus, et EMT uue kaubamärgi alla ei lähe, jääb talle firma nime muutmise eesmärk arusaamatuks. “Kui nime vahetada, siis koos EMTga,” ütles ta.

Ka Eesti Telefoni teine konkurent, AS Tele2 Eesti oodanuks ET ja EMT viimist ühe kaubamärgi alla.

“Omanikud on ju samad ning tegevusvaldkonnad kattuvad,” ütles Tele2 turundusdirektor Toomas Tiivel. “Kuna mitme kaubamärgi ülalpidamine on kallis, siis üks samm õiges suunas saab nimevahetusega siiski tehtud, Eesti Telefoni seni arusaamatul põhjusel eraldi hoitud tooteliinid kaovad.”

Tiivel lisas, et nimevahetus on hea vahend vanast taagast lahtisaamiseks, eelkõige organisatsiooni siseselt. “Loodame, et seoses nimevahetusega muutub paremaks ka uue nimega ettevõtte konkurentsitaluvus,” ütles ta. “Tahaks ka loota, et nimevahetusega ei kaasne mitmemiljonilist imagokampaaniat, klientide raha saaks ka otstarbekamalt investeerida.”

Elioni kaubamärk registreerimisel
Eesti Telefoni esindav advokaadibüroo Tark & Co (vandeadvokaat Aare Tark on Eesti Telefoni emafirma ASi Eesti Telekom nõukogu esimees — toim.) on esitanud patendiametisse taotluse Elioni kaubamärgi registreerimiseks tänavu 15. aprillil. Praegu on taotlus menetluses. Patendiameti kaubamärgiosakonna juhataja Reet Aas ütles, et kaubamärgi registreerimise protsess võtab umbes aasta aega. “Praegu vaatame läbi mullu septembris esitatud taotlused,” sõnas Aas. “Samas, kaubamärki tohib kasutusele võtta ilma seda registreerimata. Aga siin on omad ohud.”

Domeen elion.ee on samuti Tark & Co nimele registreeritud. Internetist otsides selgub, et nime Elion kannab veel vähemalt Hispaania automaatikafirma ning Venemaa masinaehitusfirma.

OÜ Elion registreeritud võõral juriidilisel aadressil
OÜ Elion registreeris end OÜ-le Kanpol Kinnisvara kuuluva maja aadressil ilma majaomaniku teadmata.

OÜ-le Kanpol Kinnisvara kuuluvas majas aadressil Sindi, Jaama 8 tegutseb Pargi Kauplus. Kaupluse juhataja Helen Reinart ütles, et OÜ Elion ei ole isegi kaupluse allrentnik.

“Saime sellest teada, kui meile hakkasid nende kirjad tulema. Nii võib mis iganes firma registreerida ennast võõral aadressil. Pärnu maakohtu registriosakond ei nõudnud neilt ühtegi dokumenti, mis tõestaks, et nad on selle majaga seotud,” sõnas ta. Reinarti sõnul rendib boksi poelt videolaenutusega tegelev OÜ Rodel. Rodeli kodulehel on firma ennast tutvustatud kui katusematerjalide hulgi- ja jaemüüja, seal töötab ka OÜ Elion juhatuse liige Sergei Korjukovets.

“Samas saime linnavalitsuselt teada, et neil ei ole videolaenatuse jaoks luba,” ütles Reinart.

OÜ Kanpol Kinnisvara juhatuse liige Jüri Poltan ütles, et see, et võõras firma registreeris ennast tema juhitava ettevõtte juriidilisele aadressile, teeb firmale muret. “See oli meile uudis,” sõnas Poltan.”