Eestis tegutses mullu seitse ettevõtet, kes olid märkinud oma põhitegevusalaks tervisekeskuse. Kõrvaltegevusena oli tervisekeskuse valdkonnas müügitulu teeninuid samuti seitse. Kolme viimase aasta võrdluses ettevõtete arv turul jäi samaks 2014. aastaga ja kasvas 2015. aastal 7,69 % võrra.

Turumaht ehk turul tegutsevate ettevõtete müügikäive antud tegevusalal moodustas mullu 10,55 miljonit eurot. Eesti ettevõtluse kogupildiga võrreldes moodustas turuosaliste summaarne müügitulu eelmisel aastal 0,02% kõigi Eesti ettevõtete summaarsest müügitulust, võrreldes 2014. aastaga on turu osakaal jäänud sisuliselt samaks.

Värska Sanatoorium & Veekeskus juhataja Vello Saare sõnul olid 2015. aasta tulemused ootuspärased. „Majutusega teenuste voodi- või ravipäevade arv oli meil loodetust parem, aga samas näiteks veekeskuse külastuskordade plaani osas jäi eesmärk täitmata. Võrreldes 2014. aastaga oli meil käibe kasv 4,7 %. Samas ärikulude kasv oli sellel perioodil 8 %, kuid nii oli see ka kavandatud. Kulude suurenemise tingis palgafondi kasv ja tegevuskulude suurendamine.“

Sel aastal loodab Värska Sanatoorium ja Veekeskus hoida eelmise aasta taset ja seda nii majutusega ravipäevade kui ka veekeskuse külastuskordade osas. „2016. aasta on meie jaoks märgiline, sest saime just valmis balneoteraapia- ja rehabilitatsioonikeskuse, mis võimaldab parandada osutatavate raviteenuste kvaliteeti. Samuti oleme sellel aastal ehitanud hotelli juurde 20 voodikohta. Kindlasti mõjutavad arendusega kaasnevad tegevused meie majandusnäitajaid. 8 kuu andmete põhjal oleme optimistlikud.“

Saar lisab, et üks keeruline periood aga seisab kõigil majutusteenust pakkuvatele ettevõtetel ees ja see on seotud rakenduva käibemaksumäära tõusuga. „Ilmselgelt toob see valitsuse ja riigikogu poliitiline otsus kaasa majutust sisaldavate teenuste hinnatõusu, mis omakorda hakkab mõjutama selle sektori ettevõtete konkurentsipositsiooni,“ nendib ta.

Tervisekeskustest olid mullu suurimad kasvajad turul Pirita Perearstikeskus OÜ, Tesmasan OÜ ja Taastusravikeskus Viiking AS, suurimad kahanejad Toila Sanatoorium AS, Estonia SPA AS ja Haapsalu Kuurort AS. Kui kõigi Eesti ettevõtete hulgas omasid eduka Eesti ettevõtte reitingut (AAA, AA või A) 39,8% firmadest, siis tervisekeskustest oli see näitaja seitsmel ehk pooltel.

Suurimad maksumaksjad tervisekeskuste seas olid SPA Tours OÜ, Sanatoorium Tervis AS, Toila Sanatoorium AS, Tervise Paradiis OÜ ja Heal AS. Suurimad tööandjad aga SPA Tours OÜ, Toila Sanatoorium AS, Estonia SPA AS, Tervise Paradiis OÜ ning Taastusravikeskus Viiking AS.

Krediidiinfo AS on üle 20 aasta tegelenud ettevõtete ja eraisikute majandus- ja finantsandmete kogumise ning neile lisaväärtuse loomisega. Krediidiinfo teenuseid kasutab rohkem kui 16 000 ettevõtet nii kodu- kui välismaal. Krediidiinfo on Ametliku Maksehäireregistri haldaja ja omab pikaajalist võlainfot eraisikute ja ettevõtete kohta.

Artikkel on koostatud Krediidiinfo AS Turuülevaate „Tervisekeskused 2015“ andmete põhjal.

Jaga
Kommentaarid