Eesti kapitalil põhinev firma on seni siinmail puutumata jäänud turuosas esimene. Väikeettevõte astub esimesi jõulisi samme otse istandustest toodud ning koduses Kadriorus röstitud ja jahvatatud väärtusliku kohvi ekspordiks, kirjutab ajakiri HEI.

Kahel eestlasel – Annar Alasil ja Heili Politanovil – kulus aastaid, et üldse saaks võimalikuks kohviubade toomine otse maailma hinnatumatest istandustest, börsi vahenduseta. Kadriorgu saabub lõhnavaid kotte istandustest Keenias, Brasiilias, Colombias, Panamas, Boliivias, Costa Ricas jne. Enamasti kuulub istandus ühele perekonnale.

„Eesmärk on luua Eesti kohviturul gourmet-kohvi segment, tehes kättesaadavaks värskelt röstitud maailma parimate kohviistanduste toodang,” seisab väikefirma äriplaanis. Tarbijale tähendab see, et kohvi peaks saama osta mitte ainult kaubamärkide vahel valides, vaid lähtudes ühe või teise istanduse, piirkonna ja kasvatusviisi erisustest.

Kaks kuud tagasi avati kohvik Kadriorus. „Kohvik on parim viis selgitada inimestele, et kohvil ja kohvil on vahe,“ leiab ettevõtja.

Kohv on börsil noteeritud tooraine, nagu naftagi. Käibelt selle järel teine – tõsine kullaauk. Sarnaselt naftaga käiakse kohviga maailmaturul ka ringi: helistad oma maaklerile, annad teada, et tahate teatud koguses kohvi nüüd või hiljem, ja ta teeb teie nimel antud oludes soodsaima ostu. Hind kujuneb pakkumise-nõudluse põhjal, oleneb saagikusest, kliimast jne. Kohv on börsil lihtsalt anonüümne kotti aetud mass.