Mullu hakkas maksuamet katsetama uut süsteemi, kuidas vähendada maksudest kõrvalehiilimist ehitussektoris. Vaatluse alla võeti seitse ehituse riigihanget ning alustati nende kontrolli reaalajas, et ennetada võimalikke rikkumisi. Ettevõtetele öeldi, et nende tegevust hakkab jälgima maksuamet. Kontrollijad käisid aktiivselt kohapeal uurimas, kuidas ehitus edeneb.

Mooste mõisa abihoonet ehitanud Ervin Ehituse juhatuse liige Ando Silla meenutab, kuidas alguses juhtus kontrollijatel ka äpardusi — maksuametnikud tahtsid objektile minna ilma kiivriteta. “Nad läksid objektile, aga vist ei tutvustanud ennast ja brigadir ajas nad minema, et kus te tulete ilma kiivrita. Järgmine kord olid kõigil kiivrid peas ja sildid rinnas,” räägib Silla.

Ta tunnistab, et kuigi maksuametnike asjaajamine oli igati korrektne, häiris selline usin tegevus pisut igapäevatööd. “Meil lepingu sõlmimine venis ja nad olid juba enne kohal, kui leping sõlmitud sai.” Siiski hoolimata sellest, et ettevõtjad teadsid kontrollidest ette, õnnestus maksuametil tabada seitse firmat, kes maksude maksmisest suurt ei hoolinud. Nii leitigi märtsis ühe firma kontorist etteteatamata kontrolli käigus töötajate nimesiltidega rahapakkide hunnik.

Mis ettevõte see oli, maksuamet öelda ei taha, kuid kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe tunnistab, et ettevõte oli maksuametile juba varemgi ümbrikupalkade maksmisega silma jäänud.