Hoo maha võtnud majandus annab ennast ehitussektoris tunda. Nii maha jahtunud Eesti turg veel pole, et ehitusmaterjalidetootjad tööst puudust tundma hakkaks, kuid ehitusbuumiaegsete rekordiliste müüginumbrite aeg on läbi. “See, mis siin aasta tagasi toimus, ei olnud ju isegi mitte buum, vaid puhas orgia,” meenutas Haapsalu Uksetehase juhataja Ago Soomre möödunud sügist, kui valimatult osteti ära kõik, mis kätte saadi.

Praeguseks on näiteks akende ja uste tarneajad kõikide suuremate tootjate juures kaks korda lühemad. Eestis toodetavatest ehituskaupadest enam puudust ei ole, nõudlus on kordades vähenenud ning ootejärjekorrad kadunud. “Pigem on laos kaupa isegi rohkem, kui me oleks osanud arvata. Asi ei ole küll katastroofiline, aga planeerisime paremaid müüginumbreid,” tunnistas Aeroc ASi juhatuse liige Margus Tint, lisades, et eelmise aasta sama perioodiga võrreldes on müük siiski tunduvalt suurem.

Eesti suuremate ehitusmaterjalide tootjate ja müüjate esimese poolaasta käive ületas eelmise aasta sama perioodi tulemusi keskmiselt 35 protsendi võrra, milles kajastuvad ka koos ehitusturul valitsenud nõudluse kasvuga suure hüppe teinud hinnad, mis sõltuvalt tootegrupist tõusid kohati üle 15 protsendi.

“Sellist meeletut kasvu ei tohiks normaalses turumajanduses olla. Aga turg kasvas ja oli võimalus lühiajaliselt raha teenida,” nentis Ehituse ABC ostu- ja logistikadirektori Reigo Orase.