Elasime linnas - uhkes ridaelamus, ehkki see oli vene aja lõpul või uue aja alguses väga kehvalt ehitatud. Korralikul talvel oli elektrikulu 3000 krooni kuus ja ma ei tea, mis see veel tänaste hindadega võiks olla.

Nüüd olen paar talve elanud kaasaegse soojustusega maamajas - seespool kenasti sooja akumuleeriv kivisein (fibo+krohv) ja väljas vill ja tuuletõke ja vooder. Kogu eluasemekulu eelmisel korralikul talvel oli 300 krooni kuus ja see oligi ainult elektrikulu.

Ka vee kütab soojaks pioneer-pliit ja seda igasugu sarapuu, saare jt kaigastega, mida siin ümber võsametsades arutult mädaneb.

Kui hoolega tegutseda, ei oleks vist ka ahju jaoks korralikke puuhalge saagida ja lõhkuda vaja - metsades kuivab (ja rikneb) nii palju materjali loomulikul viisil.
Kui talvel küte otsa saaks, võiks minna metsa ja langetada mõned kuivanud saared ning need kohe ahju lükata. Kui on selline talv, nagu oli eelmine - vihmata.

Kuidas küll leida taas mõistus, et hakata tasapisi linnadest maale tagasi paiknema? Oma esmatarbevajadusi ise korraldama. Võõra raha eest - euro - võiks ainult tehnoloogilisi vahendeid sisse osta.
Keegi, kes on praegu töötu, küpsetab kogukonnale leiba, selle eest teevad teised temale majas remonti või midagi muud. Et lihtlabane töötund võiks olla vahetuskursi aluseks, sellest on targemad peadki rääkinud.

Vahel tundubki see kõik liiga lihtne, et kohale jõuaks. Oli meilgi ju rublaaja lõpul tohutu vahe võõra raha ja oma raha väärtuses. Ometi olid inimesed hõivatud - kõigil oli midagi teha. Kas ei saaks siis praegu korraldada tasapisi sümbioosi sellest, mida meil praegu palju ja odavalt käes sellega, mida tol ajal palju oli. Tööd ja - noh - küll igavamates pakendites ja ühekülgsemat, kuid kindlasti tervislikku toitu.

Ka selliste elamute, nagu tarbin ise, ehitamine võiks olla optimeeritud nii, et hind ootamatult madal. Kui lülitaks välja kasumiteenimise ja keskenduks tööle, mis tulemust ja sellega koos rahuldust toob. Ja püüaks vähendada igasugu vahendustegevuse osakaalu - see ei tooda mitte midagi muud, kui ainult probleeme!