Tippkohtumist jäid varjutama Poola veto seoses Venemaa keeldumisega tühistada Poola lihatoodetele kehtestatud sisseveokeeld ja Kremli tegevusse ülikriitiliselt suhtunud endise FSB agendi Aleksandr Litvinenko surm Londonis.

Poola käitumist õigustas Rootsi välisminister Carl Bildt. “Poolal oli õigus seda teemat tõstatada, sest Venemaa püüd seostada kaubandust poliitikaga on vastuvõetamatu,” möönis ta.

Soome peaminister Matti Vanhanen oli igatahes pettunud, sest Venemaaga häid suhteid hoidev ja Putiniga kaks tippkohtumist korraldanud Soome lootis sellega edukalt lõpetada oma eesistumisperioodi. Kuid ta ei ole veel lootust kaotanud. “Jätkame jõupingutusi, et EL saavutaks üksmeele läbirääkimismandaadi suhtes enne jõule,” ütles ta pärast kohtumist pressikonverentsil.

Heaks saavutuseks oli see, et EL ja Venemaa suutsid pärast 20 aastat kestnud vaidlust kokkuleppele jõuda üle Siberi toimuvate lendude maksudes. Venemaa on ainuke riik, kes selliseid makse võtab. See on olnud üks komistuskivi Venemaa pääsemisel WTOsse. “See teema on häirinud ELi ja Venemaa kaubandust pikka aega. Praegune lahendus näitab, et pooled suudavad oma kaubandustülid läbirääkimistega lahendada, kui selleks on olemas tahe,” ütles ELi kaubandusvolinik Peter Mandelson.