Hansapanga eluasemelaenu tootehaldur Kersti Arro ütles, et iga kuu tuleb pangas ette juhtumeid, kus klient ostab eluaseme eesmärgiga see kohe välja üürida. “See oli taunitav, kui pankadel olid ressursid piiratud, siis olid eelistatud need laenuvõtjad, kes soetasid eluaseme endale,” rääkis Arro. Praegu nõuab pank vaid, et üürileping oleks pangaga kooskõlastatud ning et ka üürilevõtja teaks, et tegu on pangale panditud korteriga. “Vaatame lepingu üle, ja kui vaja, teeme parandused,” lausus Arro. “Kui me ütleksime kliendile “ei”, siis tuleks ta kohe uue legendiga tagasi,” põhjendas Arro, miks pole mõtet laenuga ostetava korteri üürile andmist keelata. Arro tunnistas, et kui tegu on ettevõtliku inimesega, siis saab ta tänu üürimisele pärast laenulepingu lõppemist korteri muidu endale.

Eesti ühe suurema kinnisvarafirma Arco Vara elamispindade grupi juht Andrei Ostov kinnitas, et kinnisvaraturul tegutsevad inimesed, kes soovivad sel moel kinnisvarasse investeerida. “On positiivne, et pangad on hakanud seda mõistma,” ütles ta. “Üürileping ju garantii laenuandjale,” lausus Ostov. Tema sõnul on peale üksikute ühte korterisse investeerijate ka välismaiseid investoreid, kes soovivad üürimajadega äri ajada.

Pankade eluasemelaenu omafinantseerimise määr on minimaalselt 30 protsenti ostetava vara hinnast, seega peab klient näiteks 250 000kroonise korteri puhul omavahenditest maksma vähemalt 75 000 krooni. Andes sellise korteri üürile, katavad saadud tulud kulud.

Kui laenukliendil on võimalus lisatagatiseks esitada veel üks eluase, näiteks korter, kus ta ise elab, ei nõua pank omafinantseeringut. Sellisel juhul on laenu igakuine tagasimaksesumma kõrgem, mistõttu peab korteriomanik laenu tagasi maksmiseks iga kuu paarsada krooni oma taskust juurde maksma.