Kroonides antud eluasemelaenude keskmine intress langes oktoobris 2,1 protsendipunkti, 8,8 protsendile. Eurodes antud eluasemelaenude keskmine intress langes 0,2 protsendipunkti, 7,1 protsendile.

Ka äriühingutele antud kroonilaenude keskmine kaalutud intress langes oktoobri jooksul Eesti Panga andmetel rekordmadalale tasemele, 5,84 protsendile. Võrreldes septembriga langes keskmine intress 1,13 protsendipunkti. Kroonilaenude keskmine kaalutud intress langes oktoobris 0,46 protsendipunkti, 7,38 protsendini.

Ühispanga eralaenude arendusjuht Triin Messimas ütles, et kaalutud keskmiste intresside langus eluasemelaenude ja ärilaenude osas ning tõus tarbimislaenude osas võib suuresti tuleneda ka Eesti Pangas kasutatud metoodikast.

Messimas tõdes, et intresside langus võis samas tuleneda ka Euribori langusest või et osa pankade riskimarginaalid langesid. Ta oletas, et tarbimislaenude kaalutud keskmine intress võis näidata tõusu sellest, et järelmaksukaartide osakaal kasvas. “Tagatiseta ja järelmaksukaardiga on lihtsam tarbimislaenu võtta,” võrdles Messimas järelmaksukaartide eeliseid teiste tarbimislaenudega.