Kui varem oli ASi Eesti Metallieksport (EMEX) peamiseks tegevuseks metalli kokkuost — sellest osa koguse ümbertöötlemine — ning edasimüümine, siis praegu väheneb vahenduse osakaal üha töömahukamaks muutuva ümbertöötlemise kasuks. “Tooraine muutub üha kirjumaks, metall vähemaks,” tõdeb EMEXi juhatuse esimees Ilmar Jõgi.

Olmejäätmeid prügikasti koguvale tavakodanikule seni selgemini tajutavatest prügikäitlejatest nagu Ragn-Sells või Cleanaway tõttu eemalseismiseks ei näe Jõgi põhjust: “Prügi on vana kommunaalmajanduse mõiste, tänane mõiste on jäätmed. Kui räägime jäätmetest ja jäätmekäitlusest, siis EMEX on täpselt samasugune jäätmekäitleja.”

Tema hinnangul on Eesti jäätmeturu maht umbes miljard krooni, see sisaldab jäätmeid alates olmeprügist kuni ohtlike jäätmeteni välja. Tegemist on tõusva turuga, seda arvestades nii jäätmete tootmist elaniku kohta kui ka käitlushindade kasvu.

Prognoosi kohaselt väheneb EMEXis umbes poole võrra senisega (30-40 000 tonni aastas) võrreldes vana ja raske vanaraua osatähtsus. Juurde tuleb igasugust kerget plekist materjali ning nn värvilist segamaterjali. “Kui praegu arvestame, et EMEX töötleb kusagil 220 000 tonni vanarauda aastas, siis kui vaadata arenevaid riike ja inimese kohta tulevat kogust peaks see Eestis peaks olema 150 000 tonni,” märgib Jõgi.