Poolteist kuud tagasi oma numbriga EMT võrku kolinud Maksimil hakkasid probleemid pihta kohe pärast võrgu vahetust.

"Nimelt tihtipeale minu numbrile helistades ei tahtnud mu telefon kuidagi heliseda (nagu kõnet polekski) ning helistaja kuulas ainult seda, et telefon on välja lülitatud või on levist väljas. Nüüd elasin paar nädalat Muugal suvilas ning see sama probleem oli juba pideva iseloomuga. Väga tihti kõned või SMSid lihtsalt ei tulnud läbi, kusjuures kui ma hakkasin ise helistama, siis järku hakkasid tulema kõik varem saabumata SMSid," rääkis Maksim.

Ta helistas EMT klienditoele, kus väideti, et kõik toimib kenasti.

"Helistasin mitu korda EMT abitelefonile, kus mulle öeldi, et nad midagi ei tea ja kõik kenasti toimib. Hakkasin asja interneti abiga uurima, ning selgus, et tõesti, kui nutitelefon asub EDGE/GPRS levis (3G levi nõrk või seda pole) nagu EMT-l Muugal, siis nutitelefon (luues tihtipeale internetiühenduse) ei võta EMT võrgus kõnesid ja SMS-e vastu, kusjuures need perioodid võivad kesta kaua (kuna ühendus on aeglane, näiteks e-maili vastuvõtt võib kesta 15 minutit ja rohkem) ja telefoniomanik isegi ei pruugi teada saada, et talle olulised kõned jäid lihtsalt telefonile tulemata," rääkis ta.

Klienditeenindusest öeldi talle, et on normaalne, et internetiühenduse ajal kõned läbi ei tule. Elisal ja Tele2-l samas sellist probleemi ei ole.

"EMT pole kunagi tunnistanud, et nad kasutavad EDGE/GPRS võrku, mis ei luba interneti kasutamisel kõnesid vastu võtta, samas kui on üldteada, et 3G võrk on kõigil telefonioperaatoritel väga lünklik ja tihtipeale telefon ise ümber lülitub 3G-st EDGE/GPRS võrku - aga see tähendab, et EMT telefoniomanikud ei saa kõnesid vastu võtta," ütles ta.

Tehnik vastas ta kaebusele, et midagi ei saa teha, sest kui parasjagu andmeid liigutatakse, siis võib kõne ebaõnnestuda.

EMT tunnistas probleemi

"Tegu on ühe omadusega EDGE võrgus, mida EMT pole rakendanud, kuna tõttöelda pole selle järele olnud suurt nõudlust või vajadust: enamik pikaajalisi andmesidesessioone ja internetiliiklust toimub praegu juba 3,5G võrgus. Ja ajal, kui 3,5G võrk oli veel väike ja domineeris EDGE, oli internetikasutus veel väike, nii et ka tollal otsest vajadust polnud (olukord, kus kõne tuli sisse samal ajal, kui toimus interneti kasutamine, puudutas väga väheseid). Praegu aga on EDGE võrku jäänud ainult väga väike osa internetiliiklust - nagu öeldud, toimub põhiosa internetikasutusest 3,5G-s ja juba areneb ka 4G võrk. Neis toimivad kõne ja andmeside sõbralikult koos," ütles EMT avalike suhete juht Kaja Sepp.

Tema sõnul ktoimub kolm protsenti nende internetiliiklusest EDGE võrgus.