Eile lõppes rahandusministeeriumi ning EMT ja Elioni vaheline üheksa kuud kestnud kohtuvaidlus, kus EMT ja Elion vaidlustasid Elisa riigihanke konkursi võitjaks tunnistamise sideteenuste pakkumisel kuuele ministeeriumile, teatas Elisa.

Tänase riigikohtu otsusega jäi lõplikult jõusse rahandusministeeriumi otsus tunnistada riigihanke võitjaks Elisa.

Elisa ärikliendiüksuse juhi, juhatuse liikme Jüri Teemanti sõnul kaotasid EMT ja Elion ka kõik eelnevate astmete kohtuvaidlused ning tänane riigikohtu otsus kassatsioonikaebuse menetlusse mittevõtmise kohta on lõplik.

„Riigihanke konkursi tulemusena võitnud Elisa teenuseid hakkavad tarbima kuus ministeeriumi ja nende allasutused, lisaks veel ka riigikantselei, riigikontroll ning kolm sihtasutust. Tänu teenusepakkuja vahetusele hoiab riik hankes osalenud asutuste kulutustelt sideteenustele edaspidi kokku üle 40 protsendi aastas.“

„Nüüd kui kõik tõkked on kõrvaldatud, saab Elisa hakata sõlmima lauatelefoni- ja mobiilside lepinguid keskonna-, rahandus-, sotsiaal- ning haridus- ja teadusministeeriumi ja ka nimetatud ministeeriumite valitsusalasse jäävate allasutustega, sealhulgas haridus- ja teadusministeeriumi alluvuses oleva ligikaudu 60 riigikooliga,“ sõnas Teemant.

„Välisministeeriumi ja põllumajandusministeeriumi sideteenuste lepingud jõustusid enne kohtuvaidluse algust selle aasta jaanuaris,“ täpsustas Teemant.

Teemant märkis, et tal on äärmiselt hea meel, et riik on hakanud sideteenuste tagamiseks ministeeriumites ja nende allasutustes hankeid korraldama. „Sideteenustest on Eestis saanud elementaarne tugiteenus, mille kulude osakaal ei tohi asutuse või ettevõtte tegutsemiskuludest olla märkimisväärne, kuid samas peab nende kvaliteet rahuldama kasutajate igapäevavajadused,“ hindas Jüri Teemant.

Teemanti sõnul on Elisa ministeeriumite riigihanke võidu näol tegemist ajaloolise ja murrangulise hetkega. „Seni on sideteenuste pakkumine avalikule sektorile olnud EMT ja Elioni pärusmaa ning teistel operaatoritel on puudunud võimalus hinnakujunduses kaasa rääkida. Peab märkima, et kõnealune riigihange oli korraldatud nii, et osaleda saaksid võrdsetel alustel nii EMT ja Elion kui ka Elisa,“ tõdes Teemant. „Seda enam on tervitatav, et tiheda konkurentsi tingimustes sideteenuste hinnad riigiasutuste jaoks alanevad, mida mina kui maksumaksja rõõmuga tervitan.“

Elisa klientideks on ligi 50% Eesti suurettevõtetest ja üle 30% Eesti sajast suurimast ettevõttest. Lõppenud riigihange tõstab Elisa turuosa ka avalikus sektoris.

Teemant ütles, et riigikohtu otsus Elioni/EMT-i kassatsioonikaebuse menetlusse mittevõtmisest tähendab Elisale kogu Eesti äriturul olulist läbimurret. „Elisa erakliendibaas on kahel viimasel aastal kasvanud kiiresti ning sel aastal oleme võtnud ambitsioonika eesmärgi suurendada märgatavalt ka Elisa ärikliendi turuosa Eestis,“ lausus Jüri Teemant.

Elisa hakkab riigiasutustele pakkuma mobiilside, lauatelefoni ja mobiilse interneti teenuseid.