Kodudes on pirnivahetus alles hoogu kogumas
Eesti Energia e-teeninduses täidetud ligi 7000 energiaprofiili näitavad, et keskmiselt kulutatakse Eesti kodudes valgustusele 70 eurot aastas. Täielikult on säästupirnidele üle läinud vaid 15% majapidamistest, enamikes majapidamistes (54%) on pirnivahetusprojektiga alustatud ja osad lambipirnid juba vahetatud.

Enamasti on inimesed üllatunud, kui nad saavad teada, et ka õige lambipirni valikuga on võimalik aastas märkimisväärselt energiat säästa. Näiteks kui kõige tavalisem hõõgniidiga lambipirn kulutab valgustamiseks 40 vatti (W), siis säästupirn kasutab sellest ligi 4 korda vähem ehk 11 vatti ning LED-lamp kulutab sama valgusvoo tekitamiseks hõõglambiga võrreldes 7 korda vähem elektrienergiat ehk 5,5 vatti.

Säästlikemad pirnid elu- või lastetuppa
Poelettidel algavad säästupirnide hinnad reeglina 4-5 eurost ning väga kvaliteetsete LED-lambipirnide hinnaklass jääb 17-25 euro lähedale. Paraku kehtib lambipirnide puhul rusikareegel, et tunnustatud tootja ja kallima hinnaklassi lambipirnide kvaliteet on parem kui soodsamatel pirnidel. Samas võib valgusteid asendada jupikaupa vastavalt sellele kuidas vanad pirnid katki lähevad.

Ostuotsuse tegemisel tasuks arvestada seda, kui tihedas kasutuses on konkreetne valgusti. Energiasäästlike valgustite soetamisel tasuks alustada just enim kasutatavatest ruumidest nagu elutuba, köök ja lastetuba. Samas ruumides, kus pikalt ei viibita ja tuled on üldjuhul kustus - näiteks garderoob, kelder ja tualett - võib uue valgusti soetamise edasi lükata või valida hinnalt soodsama halogeenlambi.

Näiteks tasub 15-eurone LED-pirn ära 2 aastaga, kui valgusti on kasutuses 4 tundi päevas. Kasutades sama valgustit aga 10 tundi päevas, tasub esialgne kulutus ära juba 9,5 kuuga ja edaspidi olete nö plussis. Teisalt ruumis, kus tuli põleb vaid 30 minutit päevas, saabub hinnalise LED-pirni puhul tasuvuspunkt alles 15 aasta pärast.

Ostmisel jälgi lubatud kasutusaega, valgusvoogu ja värvust
Valgustite valik poodides võtab sageli silme eest kirjuks. Et otsustamist lihtsustada, tuleks esimese sammuna otsustada, kas kõnealusesse valgustisse tasuks osta kallim LED-pirn, täiustatud hõõglamp (halogeenlamp) või säästulamp. Lähtekohaks tuleks võtta valgusti kasutusaeg - mida kauem päevas valgustit kasutatakse, seda säästlikuma pirni võiks valgustisse valida.

Järgmiseks tuleks jõuda selgusele, kui tugevat valgust soovitakse. Üldjuhul leiab pakenditelt info, millisele hõõglambi võimsusele uus valgusti vastab. Kõige kindlam on siiski meelde jätta, et 60W hõõglambi valgusvoole vastab 700-750 luumenit, 40W hõõglampi asendab aga uus 410-430 luumenit välja andev lambipirn.

Kolmas otsuse koht on kas soe või külm valgus. Enamik inimesi soovib, et uued lambid annaks sooja valgust; selles veendumiseks tuleks jälgida valgusti pakendil toodud kelvinite väärtusi - mida suurem on väärtus kelvinites, seda külmemat tooni valgus. Soojale valgusele vastab 2700-3000 kelvinit.

Lisaks eelpoolmainitutele tasuks jälgida ka lambipirni lubatud lülituste arvu ja seda, kas hämardamine on võimalik või mitte. Kui valgusti ostetakse õue siis jälgida ka kasutuses lubatud temperatuure ja hinna võrdlemisel mitte unustada tootjagarantii kestust ning lubatud tööiga.