"Veidi üle kolmandiku võrguettevõtjatest tõstsid marginaali hinda, samas kui enamus jättis maksumuse samale tasemele. Oktoobris oli üldteenuse lõpphind tarbijale elektripakettidest kallim ja on seda olnud viimased kolm kuud, mistõttu tasuks ka üldteenuse kasutajatel langetada valik paketi kasuks,“ ütles Energiaturg.ee juhtiv analüütik Pirmin Tamm.

Tamme sõnul põhjendasid elektrimüüjad kevadel marginaalide hinnatõusu tarbimiskoguste vähenemisega. „Nüüd vastupidises olukorras, kus tarbimine on sügiseselt külmemate ilmade tõttu suurenenud, on marginaalid püsinud stabiilsena või hoopiski tõusnud - müüjate põhjendustest lähtuvalt oleks marginaalid pidanud langema,“ selgitas Tamm.

Kõige soodsam üldteenuse marginaal oli oktoobris võrguettevõtjatel OÜ Veerenni Jaotusvõrk, AS Anne Soojus ning Maardu Elekter AS, 0,24 senti ühe kWh kohta koos käibemaksuga. Kõige kallim marginaal oli Kuvart OÜ-l, 1,98 senti ühe kWh kohta koos käibemaksuga.

Suurematest võrguettevõtjatest oli oktoobris üldteenuse marginaal kWh kohta kõige madalam VKG Elektrivõrkudel, 0,65 senti koos käibemaksuga, millele järgnesid Eesti Energia (Elektrilevi nimetatud üldteenuse osutaja) 0,82 ja Imatra Elekter 0,98 sendise marginaaliga.

Tamm juhib ka tähelepanu, et ligi 250 000 tarbija üheaastased elektrilepingud kaotavad aasta lõpus kehtivuse ja praegu on tarbijatel viimane aeg uurida, millistel tingimustel nende leping lõpeb või pikeneb.

„Seaduse järgi tuleks tarbijal vana lepingu lõpetamise soovist müüjat teavitada vähemalt 30 päeva enne aastavahetust, kuid müüjatel võib tingimustes olla ette nähtud ka teistsugune lepingu lõpetamise või pikenemise kord. Uus leping tuleks sõlmida hiljemalt 10. detsembril,“ täpsustas Tamm.

Analüütiku sõnul on aasta algusest kuni tänaseni kahe paketi võrdluses olnud börsipakett tarbijale soodsam valik, näiteks 10 000 kWh aastatarbimisega eramu omanik saaks börsihinnaga paketi valides säästa ligi 18,64 eurot.