Eilsest kehtib Talleggile veterinaar- ja toiduameti ettekirjutus, mille kohaselt peab Tall­egg sulgema ja puhastama oma haudejaama, panemaks piiri juba mitmeid kuid üha suuremaid mõõtmeid võtvale salmonelloosi levikule Talleggi lindlates. Ettevõttele tähendab haudejaama ajutine sulgemine miljonitesse kroonidesse ulatuvat kahju.

Samuti on veterinaar- ja toiduamet alustanud Talleggi suhtes väärteomenetlust süüdistusega, et ettevõte on jätnud täitmata talle tehtud ettekirjutused ning oma tegevusega seadnud ohtu inimestele müüdava toidu kvaliteedi.

Täna hommikul on Talleggi juhatuse esimees Olle Horm sellesama väärteomenetluse asjus välja kutsutud Harjumaa veterinaarkeskuse juhataja Vladimir Vahesaare jutule. Trahvi võib Tallegg antud väärteo eest saada kuni 30 000 krooni.

“Alates veebruarist oleme Talleggile teinud kümneid hoiatusi, ettekirjutusi ja kohtunud ettevõtte juhtkonnaga, kuid salmonelloosiga on endiselt seal ettevõttes probleeme,” ütles Vahesaar.

Vahesaar rääkis, et tema oma kaheksa-aastase tööstaaži juures Harjumaa veterinaarkeskuses ei mäleta, et Talleggiga oleks kunagi varem selliseid probleeme olnud. “Üksikuid salmonelloosijuhtumeid on ka Talleggis küll aeg-ajalt varem ette tulnud,” lisas ta.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja Raimond Strastini sõnul on Talleggi mitmes lindlas leviv salmonelloosipuhang viimaste aastate suurim. “Salmonelloos on tegelikult intensiivse linnukasvatusega kaasas käiv haigus,” ütles Strastin. “Praegu aga on Talleggis olukord, mis teeb meid murelikuks.”

Strastini sõnul on siiski kindlalt välditud see, et haigete lindude liha satuks kuumtöötlemata moel kaubandusvõrku ja võiks niiviisi seada ohtu inimeste tervise (salmonelloosi tekitav salmonellabakter hävib kuumutamisel — toim.).

Lõpptarbijale võib Tallegg salmonellaga saastunud liha müüa vaid kuumtöödelduna, näiteks vorstina, seevastu grill-lihana aga seda müüa ei tohi.

Talleggi juhatuse esimehe Olle Hormi sõnul häirib salmonellaprobleem ettevõtte igapäevast tootmisprotsessi ja töökorraldust. Rahaliselt läheb ainuüksi haudejaama ajutine sulgemine tema sõnul otsekuludena maksma ca 650 000 krooni ning vähemalt teist nii palju kaudsete kuludena. Grillitoodete müük aga Hormi sõnul väheneda ei tohiks, sest n-ö puhast liha praegu jätkub.

Salmonelloosipuhang võis Hormi jutu järgi alguse saada asjaolust, et mingil perioodil veebruaris kasutati kanade toitmisel kuumutamata sööta.

“Tõsi on ka see, et töötajad on meil mingil määral vahetunud ja uute töötajate teadmised linnukasvatusest on tõesti nõrgad,” sõnas ta. “Samas, kui firma on kahjumis, siis on ju normaalne, et töötajate arv vaadatakse üle.”

Selveri ketti haldava ASi A-Selver ostu- ja turundusjuht Iivi Saar ütles, et pole olnud märgata, et kliendid ostaksid Talleggi tooteid vähem, kuigi Talleggi salmonella-probleemist on ajakirjanduses veidi juttu olnud. “Samuti ei ole olnud Talleggil mingeid varustamishäireid, vastupidi — neilt on grillihooajaks välja tulnud mitmed uued tooted,” lisas Saar.

Tallegg, kes majandustulemuste poolest oli mitmeid aastaid Eesti toiduainetööstuse lipulaev, vajus eelmise aasta lõpuks 11 miljoni kroonisesse kahjumisse. Kui arvestada, et eelmise aasta esimese poolaastaga teenis ettevõte veel ligi 9 miljonit krooni kasumit, siis oli ainuüksi firma teise poolaasta kahjum ligi 20 miljonit krooni.

Sügisel pani ameti maha Talleggi paar aasta juhtinud Kalvar Kase, kes suundus tagasi Soome Rautakirja kontserni. Ettevõtet asus juhtima-saneerima Olle Horm, kes samas on ka Rakvere Lihakombinaadi juht. Ettevõttes on saneerimine pooleli.

Salmonella-bakter hävib kuumutades

Patoloog Daniel E. Salmonilt nime saanud salmonelloosi tekitavat bakterit kirjeldati esimest korda aastal 1880.

Kõhulahtisust ja oksendamist tekitavat salmonella-bakterit esineb linnulihas, linnumunades, pastöriseerimata piimas jne. Bakterid hävivad juba 60–70 kraadi juures ehk näiteks kanalihavorstist seda haigust saada ei ole võimalik.

Tegemist on tänapäeval kõige levinuma kodulindude haigusega, mille peiteaeg inimesel on 12–72 tundi. Haigus kestab tavaliselt 4–7 päeva ja enamik inimesi paraneb ravita.