Siseminister Jüri Pihl vastas aripaev.ee online-intervjuus lugejate küsimustele.

Mida arvate Teie alkoholipiirangutest?

Kindlasti ei sobi kokku alkohol ja liiklus ning samuti alkohol ja lapsed-noored. Alkoholi ei tohiks pruukida ega müüa kooli ja lasteasutuste läheduses ning noorteüritustel, nagu on kirjas ka korrakaitseseaduses, mis on parlamendis menetluses.

Miks ei kasuta me Norra eeskujul ajalise piirangu asemel lokaalset piirangut: kangema alkoholi müük eraldataks toidukaupadest ja koondataks eripoodidesse, mis ei asuks lasteaedade, koolide ega muude käidavate kohtade läheduses?

Euroopas on väga palju erinevaid poliitikaid. Millise suuna valib Eesti riik, sõltub kokkulepetest, mis poliitika kujundamisel sõlmitakse. Parlamendis olev korrakaitseseaduse eelnõu korrastab juba osaliselt ja muudab rangemaks alkoholipoliitika.

Kas Te pole mõelnud USA eeskujul kasutada teise sõltuvustekitaja, hasartmängude tegevuse lokaalset piiramist?

Hasartmängusõltuvus on tõsine probleem Eesti riigis. Hasartmängupoliitika kujundamisega rahandusministeeriumi juhtimisel ka tegeletakse. Milliseks see kujuneb, sõltub sellest, millised kokkulepped ühiskond omaks võtab.

Kui palju kasvab politseinike palk järgmisel aastal?

Praegu ei saa me ütelda konkreetset numbrit, sest see sõltub eelarveläbirääkimistest. Kuid meie eesmärk on maksta kõigile sisejulgeolekutöötajatele palka, mis on palgaturul konkurentsivõimeline. Seega palga kasv sõltub ka kohast, kus sisejulgeoleku ametnik töötab.

Peame aru saama, et ei ole olukorda, kus ametnikke ei jätku, vaid saame palgata sisejulgeoleku valdkonda nii palju inimesi, kui riik selle jaoks raha annab.

Miks ei ole Tallinnas tänavatel peaaegu üldse politseinikke näha? Kuidas olukorda parandada?

Politseinikke on Tallinna tänavatel iga päev ja kogu aeg. Me ei ole kindlad, et meil piisab raha politseinikele palgaturul konkurentsivõimelise palga tõstmiseks ja nende arvu suurendamiseks samal ajal. Millised on võimalused? Esiteks, motiveeritud politseiametnik oskab oma tööd paremini korraldada ja kindlasti on ta rahvale nähtavam. Teiseks kaasame tulevikus rohkem abipolitseinikke koos politseiga Tallinnas korda pidama. Kolmandaks arutame politseipatrulliteenistuse tõhustamist. Kogemustega patrullid võiksid olla tööl ühekaupa. Selleks on vaja ettevalmistust ja paremat tehnilist varustust. Võimalik on ka tehnilisi vahendeid kasutada, nt paigaldada kaameraid korrakaitse tagamiseks.

Kuidas on Teie hinnangul lood korruptsiooniga politseisüsteemis?

Korruptsioon võib levida igal pool avalikus sektoris. Sellele peab pidevalt tähelepanu osutama. Konkurentsivõimeline palk motiveerib kõiki ametnikke, sealhulgas politseiametnikke, oma tööd tegema ausalt. Meie sammud palgapoliitikas on suunatud sisejulgeolekus korruptsiooni vähendama.

Kas erapolitsei võib Eestis reaalsuseks saada?

See on võimatu.