“Eks probleeme on alati, aga lõpuks on kõik ikka endas kinni. Kuidas lükkad, nõnda läheb,” sõnas ASi Rakvere Lihakombinaat tegevjuht Olle Horm ja lisas, et nende eksport pole seni pidurdunud. Loomade ja loomsete toodete eksport tervikuna näitas mullu ainsa kaubagrupina kasvu asemel lausa väikest langust.

Kõigile teistele tootegruppidele tegi pika puuga ära toidukaupade-jookide ligi 150% kasvanud ekspordi maht, mille lipulaevaks võib pidada kange alkoholi müümist välisturgudele. “Meie jaoks on eksport praegu prioriteet number üks ja viimase viie aastaga oleme ekspordi mahu kasvatanud vähemalt kolmekordseks,” rääkis ASi Liviko tegevjuht Janek Kalvi.

“Probleem on see, et palgaturg ei saa kujuneda vaba turu tingimustes, vaid olukorda valitsevad ettevõtjate asemel hoopis poliitikud oma vastutustundetute palgalubadustega,” märkis Kalvi. Liviko juht lisas, et varsti ei suuda paljud ettevõtjad enam välisturgudel oma toodete hinnatõusu põhjendada.

Kalvi pidas väga oluliseks ja kiiresti kasvavaks turuks Venemaad. “Juba praegu on meie liköör Vana Tallinn müügil pea igas Venemaa supermarketis,” teatas ta. Mullu kasvas Liviko eksport Venemaale 54%.