Muudatuse põhjuseks on seaduse vastavusse viimine Euroopa Liidus direktiiviga, selgitas sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Heidi Gil.

Kui riigi- või munitsipaalomandis olevatel raviasutusel käib meditsiiniseadmete ost sotsiaalministeeriumi kaudu, siis erakliinikutel on seadmete soetamine enda mure.

Viimsi haigla ülemarsti Aleksander Sterni sõnul on olukord erakliinikutele murettekitav ja nad on sunnitud raviteenuste hinnad üle vaatama. Asja teeb tema sõnul keeruliseks see, et erakliinikud osutavad teenuseid ka haigekassa poolt kindlustatud isikutele ning haigekassaga sõlmitud lepingu raames ei ole neil võimalik raviteenuse hindu kergesti muuta. “Me peame siin kalkuleerima ja vaatama, kui palju me võime hinnatõusuga patsientide huvisid riivata,” selgitas ta.

Ravikindlustuseta patsientide puhul on eraarstid hinnapoliitikas küll vabad, kuid sõltuvad paratamatult turusituatsioonist. Praeguseks Viimsi haiglas arvutusi veel tehtud ei ole, kuid võib juhtuda, et uuel aastal jäävad mõned meditsiiniseadmed lisakulutuste tõttu muretsemata.