Valio Eesti kinnitusel viib uurimist läbi maksu- ja tolliamet ning tegemist on rutiinse kontrolliga.

Äripäeva andmetel teostavad uurimist aga ka PRIA (põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet) juristid, keda huvitab Valio Balticu tütarfirma Võru Juustu eksporditoetuste sihipärane kasutamine. Sellega seoses on kuulatud üle ka Võru Juustu töötajaid.

Võru Juust on saanud aastatel 2004-2007 juustu ekspordiks Venemaale kokku 43,1 miljonit krooni. Uurimise all on väidetavalt 2005. aasta eksporditoetus, mis ulatus ligi 15 miljoni kroonini.

“Hetkeseis on selline, et pooleliolevaid uurimistoiminguid me mõistetavatel põhjustel kommenteerida ei saa,” ütles PRIA teabeosakonna juhataja Taavi Linnamäe. Põhjuseks tõi ta Euroopa Nõukogu määruse, mis ütleb, et kontrollimise käigus kogutud teavet avalikkusele ei edastata.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder on kursis, et Võru Juustus käib uurimine. “Ma tean, et PRIA tegeleb sellega, kuid jooksvate uudistega pole ma kursis. Kas seal on leitud rikkumisi ja kui, siis milliseid, ei oska öelda,” lisas ta. Seederi sõnul annab PRIA uurimise tulemustest kindlasti ka ministrile teada.

Konkurendid: teame, et uurimine käib

Kümme aastat, kuni 2004. aastani Võru Juustu juhatuse esimehe kohal olnud Heiki Pensa, kes praegu töötab Võru Juustus müügijuhi ja Valio Eestis ekspordijuhina, teemat kommenteerida ei tahtnud.

Valio Eesti ekspordidirektor Elar Ollik möönis, et on ametis alles selle aasta algusest ning ei oska kommenteerida. “Tõenäoliselt on tegu tavapärase kontrolliga,” ütles ta.

Nii Põltsamaa Meierei Juustutööstuse juht ja Estoveri juhatuse liige Ago Teder kui ka Estoveri tegevjuht Kai Rimmel tunnistasid, et on Võru Juustus käimasolevast uurimisest kuulnud.

“Seda, et Valiol on politseiga pistmist, olen kuulnud küll,” ütles Teder. “Eesti ettevõtted on kasutanud erinevaid võtteid, et Venemaa topelttollidest vabaneda,” lisas Teder, vihjates võimalikule uurimispõhjusele.

Samas kaotati üheksa aastat kestnud Venemaa topelttollid 2004. aasta mais, kui Eesti astus Euroopa Liitu, uurimise all on aga väidetavalt 2005. aasta.

Tederi sõnul on nende firma saanud eksporditoetusi ligi miljoni krooni ulatuses.

Murakas: kontroll on põhjalik ja karm

Maksu- ja tolliameti esindaja võimalikku uurimist ei kommenteerinud. “Kahjuks ei saa ma seda kommenteerida. Tegemist on maksusaladusega ja ka kontrolli teostamine on salastatud info,” öeldi ametist.

Lõuna politseiprefektuurist öeldi, et kriminaalasja Võru Juustu suhtes algatatud pole.

Võru Juustu konkurendi, piimandusühistu E-Piim juhatuse esimees Jaanus Murakas ei usu, et Võru Juustu puhul oleks tegu pahatahtliku rikkumisega. “Mul on ääretult kahju, kui jälle on süüdi ettevõtjad,” lausus ta.

Murakase sõnul pole ei nende firmalt ega ka tema teada teistelt Eesti piimatootjatelt seni eksporditoetusi tagasi nõutud.

Tema hinnangul on kontroll, mis eksporditoetustega kaasneb, väga põhjalik ja karm. Iga lahtitollimise juures Venemaal on ametnik, kes annab teabe edasi PRIA-le, kirjeldas Murakas.

“On olnud sekeldusi ja kahtlusi ning asjad on jõudnud isegi nüanssideni välja,” märkis ta.

“See on ettevõttele suur risk, sest see tähendab aastatepikkust kontrolli,” lausus Murakas. Ta ütles, et kui vähimgi rikkumine toimub, võidakse toetus tagasi küsida.

Põllumajandusministeeriumi andmetel on Euroopa Liidu eksporditoetuste mõte selles, et aidata katta ELi siseturu ja maailmaturuhindade erinevuse vahet.

Turuolukorrast tulenevalt püsivad piimatoodete eksporditoetuse määrad 2007. aasta juunist nullis, kuid näiteks lihatoodetele kehtivad ka praegu toetusemäärad.

Eesti põllumajandussaaduste tootjad on saanud eksporditoetusi alates 2004. aastast.

2006. aastal sai Võru Juust juustu ja või Venemaale müümise eest 19,5 miljonit krooni ja E-Piim 11,4 miljonit krooni eksporditoetust.

Valio Eesti: tegemist on rutiinse kontrolliga

Võru Juustus käib rutiinne kontroll, mida viib läbi maksu- ja tolliamet, kinnitas Valio Eesti tegevdirektor Kari Finska e-posti vahendusel Äripäeva küsimustele vastates.

Intervjuu Kari Finskaga.

Meile teadaolevalt käib Võru Juustus praegu uurimine, mida teostavad PRIA juristid. Mida PRIA ametnikud täpsemalt uurivad?

Kontrolli ei vii läbi PRIA juristid, vaid maksu- ja tolliameti ametnikud. Maksu- ja tolliameti Lõuna maksu- ja tollikeskus kontrollib ja on ka varem kontrollinud Võru Juustu ASis eksporditoetuste taotlemise dokumentatsiooni korrektsust.

Seni on Võru Juustus läbi viidud ja lõpetatud kaks järelkontrolli juustude eksportimise osas (aastatel 2005-2007). Praegu on käimas (perioodi 16.10.2004-15.10.2005) või eksportimise järelkontroll. Kontroll, mille kohta küsimused esitasite, puudutab eksporditoetuse perioodi 16.10.2004-15.10.2005, kus kontrolliti ekspordi jaoks saadud toetuse taotlemise nõuetele vastavust.

Keda on Valio Eestis või Võru Juustus üle kuulatud?

Lõuna maksu- ja tollikeskuse ametnikud on kohtunud juhatuse liikmega, kes kontrollitaval perioodil vastavaid dokumente allkirjastas, samuti ekspordi eest vastutava personaliga.

Tegu on rutiinsete kohtumistega, mis leiavad aset kõikide järelanalüüside puhul.

Väidetavalt on luubi all 2005. aasta eksporditoetused (ligi 15 mln kr), paberimajandus ja eksport Venemaale. Väidetavalt pole kaup liikunud otse Venemaale, vaid Valio Leedu tütarfirmasse. Kuidas Te kommenteerite?

2005. aastal oli Võru Juust ASil leping Moskva firmaga OOO Kompanija Estonskie Sõrõ, kes ostis Võru Juustult ettemaksuga ja tarneklausliga FCA Võru Atleet-juustu. Lepingu põhjal oli Moskva firma vastutav juustu toimetamise eest Moskvasse ja seal selle turustamise eest.

Kuna juustu transpordi korraldamise eest vastutas OOO Kompanija Estonskie Sõrõ, siis otsustasid nemad, kuidas kaup Venemaale jõuab.

Valio Leedu tütarfirmat juustu ekspordil ei kasutatud ja seda tõendavad ka kõik müügiarved ja muud dokumendid.

Samuti on meil olemas dokumentatsioon, mis tõestab, et kaup jõudis Moskvasse.

Kuidas kommenteerite infot, et eksporditoetust sai Võru Juust ühele juustusordile, kuid Venemaale eksporditi teist?

See väide on spekulatsioon. Võru Juust AS on taotlenud PRIAlt eksporditoetust Atleet juustule ning esitanud PRIAle ka kõik vajalikud dokumendid eksporditoetuse saamiseks, sealhulgas Venemaa tollideklaratsioonid ja Euroopa Liidus tunnustatud sõltumatu organisatsiooni IPC Hormann GmbH tõestus Atleet juustu saabumise kohta Moskvasse.

Valio viis Võru Juustu kasumisse

* Soome Valio Oy ostis Võru Juustu 2004. aastal.
* Piimatööstuse käive oli siis 257,6 miljonit ja kahjum 28 miljonit krooni.
* 2005. aastal kerkis käive 322 miljoni kroonini. Kahjum vähenes 12 miljoni kroonini.
* Käibest 72 miljonit moodustas müük SRÜ riikidesse.
* 2006. aastal oli käive 408,8 miljonit ja kasum 47,7 miljonit krooni. Käibest 126,6 miljonit oli müük SRÜsse.
* 2007. aastal oli käive 531,5 miljonit ja kasum 8,4 miljonit krooni. Kogu toodangust eksporditi Venemaale 77 protsenti.