Ehituse riigihankeid vaadates jääb silma, et üks firma võidab teistega võrreldes kordades rohkem riigihankeobjekte. Alates 2004. aasta algusest on Facio Ehituse AS võitnud 62 ehituse riigihanget. Kusjuures eriti huvitavaks teeb selle asjaolu, et kolmandikul juhtudel pole firma võidetud hanke piiridesse mahtunud, vaid on tulnud tellijalt raha juurde küsida. Kahjuks jääb vaid teoreetiliseks küsimus, kas poleks riigiasutustel olnud Facio Ehituse lisatööde mahtu arvestades odavam kohe teine firma valida. Ja iseküsimus on see, kuidas sellist ehitustaktikat kasutades Facio endiselt riigihankeid võidab. Ehk millist rolli mängivad selles tellijad — ametnikud ja poliitikud. Sõpru tundub Faciol nende seas jätkuvat.

“Kahtlustada, et me riigihangetel pakkumisi tehes lisatööde peale välja läheme — see ei ole meie taktika,” kummutab Facio Ehituse juhatuse esimees Toomas Tromp kohe minu küsimuse. “Küll oleme tõesti riigihanketöödele keskendunud juba 15 aastat,” nõustub ta.

Eriti õnneliku käega on riigihangete registri järgi Facio Ehitus Tallinna haridusameti korraldatud ehituse riigihangetel. 2004. aasta algusest on 26st edukalt lõppenud avatud pakkumismenetlusega hankest Facio Ehitus endale napsanud täpselt pooled ehk 13. Ja kas ongi vaja lisada, et haridusameti kaheteistkümnest lisatööst on olnud kümme Facio Ehituse teha.

Facio Ehituse vihaseim kritiseerija on Riigi Kinnisvara juhi kohalt Keskerakonna poolt lahti kangutatud Tiit Ottis. Mees, kelle eluküünalt üritati eelmise aasta oktoobris kustutada. Atentaadi katse käigus hukkus süütu kõrvalseisja, koolitüdruk Veronika Dari. Ühe visalt politseis ringleva versiooni kohaselt olidki tüliõunaks Facio Ehituse probleemid kahe kooli riigihangetel, mille Riigi Kinnisvara Tallinna haridusametilt üle võttis. Lepingutes oli tehtud Ottise kinnitusel linnale kahjulikke muudatusi, mille haridusameti ametnikud ka heaks olid kiitnud.

Ottis ütleb, et tema inimeste rumalusse ei usu. Kuid kui tehakse selliseid kokkuleppeid tööde asendamiseks, kus hind jääb samaks, siis eesmärgiks ongi järele anda ja rumalusi aktsepteerida, väidab ta.

Küsin Ottiselt, kas ametnik võib poliitikute survel teha selliseid kokkuleppeid. “Muidugi on raske uskuda, et ametnikul lastaks edasi töötada, kui ta seda omal algatusel oleks teinud,” vastab ta ja lisab: ” Kummaline on, et seesama ametnik organiseerib nüüd Tallinna kümne kooli rendileandmist.”

Facio Ehituse juht ja suuromanik Toomas Tromp ei tee saladust, et on poliitikuid rahaliselt enne valimisi toetanud. “Ajalooliselt on mul tuttavaid Keskerakonnas, Rahvaliidus ja ka Reformierakonnas,” märgib Tromp.

Rahaliselt on Facio Ehitus avalike andmete järgi siiski toetanud vaid Keskerakonda. Vabariigi valimiskomisjoni andmetel annetas Facio Ehitus 2003. aasta Riigikogu valimiste eel Keskerakonnale 200 000 krooni, 1999. aasta kohalike omavalitsuste valimiste eel sai sama erakond Trombilt 50 000 krooni ning Facio Ehitusega seotud firmadelt OÜ Westrall ning Sanard Grupp kahepeale 240 000 krooni.

Sidemeid on siiski ka teiste erakondadega. Facio Ehituse arendusdirektor ning nõukogu liige Tõnis Kull oli üheksakümnendate keskel Tallinna abilinnapea ning on valimistel kandideerinud Rahvaliidu nimekirjas. Rahvaliitlasest Riigi Kinnisvara nõukogu liige Janno Reiljani eestvõttel toodi Riigi Kinnisvara ilma konkursita juhtima Jaak Saarniit, kes 90ndate keskel oli Tallinna abilinnapeana Kalev Kallo eelkäija.

Facio Ehituse nimi pole aga sugugi tuntud ainult ehitus- ja poliitikaringkondades. Mõni aasta tagasi oli firma nimi politseinike huulil, kes uurisid muu hulgas Keskturul asju korraldanud kunagise allilmaliidri Jevgeni Bõkovi mõrva asjaolusid. Küll kinnitavad politseinikud nüüd, et toimikutesse Facio nimi ei jõudnud.

Facio Ehituse ehitustaktika, odavad hankevõidud ja palju lisatöid, on pannud erinevalt riigitellijatest eratellijaid firmasse kahtlevalt suhtuma. Ehitusjärelevalvet tegeva firma Bucoma juhataja Margus Jaago arvates võib põhjus, miks Facio Ehitus nii suurelt riigihangetel osaleb, olla selles, et erakliendid ei soovi Facio Ehituselt töid tellida. Põhjuseks just firma kehv maine ehitusringkondades.

Sama firma ehitusjärelevalveinsener Hanno Savitsch ei pea Faciot siiski oluliseks erandiks. Ta on viimasel ajal Facio Ehitusega kahel objektil kokku puutunud — need on Lauliku tn lasteaed Nõmmel ning Tallinna Linnamäe Vene Lütseum. Tema sõnul pole aga märgata, et Facio Ehitus teistest rohkem üritaks ehituse käigus raha juurde küsida: “Eks kõik püüavad raha juurde kaubelda, iseasi kas see ka õnnestub.”

Samuti ehitusjärelevalvet tegeva KPSR Konsulti juhataja Riho Koost ütleb aga, et ega ta hea meelega Facio Ehitusega koostööd ei teeks, kuid riigihangete puhul satutakse kokku. “Kui neil on normaalne eelarve, pole mingeid probleeme, kuid teinekord jääb küll mulje, et nad lähevad teadliku petu peale välja ning siis on nendega ainult jamad,” lisab ta, märkides veel, et võrreldes eratellija esindajatega on ametnikud tihti ehitusfirmadele nõrgemad vastased — riigi raha on lihtsam ära anda.

Facioga koostööprobleemide üle kurdavad ka allhankijad. Rapla ehitusfirma MR Portal juhatuse liige Raivo Vahemets räägib, et nad on Facio Ehitusele alltöövõttu teinud. “Enam ei tee. On firmad nagu Facio Ehitus, Remet ja veel paar väiksemat, kellega ei soovi koostööd teha.” Teise ehitusfirma, samuti riigihangetel osaleva OSVA OÜ juhatuse liikme Osvald Tukmani sõnul saaks riigihangetel osalemisest romaani kirjutada. “Facio on suur kombinaator, kelle puhul paistab, et ei juhtu midagi, kui ka tähtajad üle lähevad,” arvab ta.

Toomas Tromp, Facio Ehituse juht aga kinnitab, et see, et nendega ei soovita koostööd teha, ei vasta tõele. “Meil on alltöövõtjaid, kellega teeme juba pikka aega koostööd, aga eks tuleb ka õnneotsijaid ette,” viskab Tromp telliskivi mõnede kurtjate poole tagasi.

Kuusalu lasteaia ehitus venis

Veel kaks nädalat tagasi oli Kuusalu vallavanem Herko Sunts väga pahane Facio Ehituse peale, praeguseks on aga firma ja valla esindajad kokkuleppele jõudnud ja ehitus käib edasi.

Ligi 20 miljonit krooni maksma läinud lasteaia ehitus algas eelmise aasta märtsis-aprillis ning lepingujärgne tellijale üleandmine pidi toimuma novembris. Esimene etapp pidi augustis valmis olema — läks kaks kuud üle. Teine etapp lõpetati jaanuari keskel. Vald pidas tähtaja ületamise eest kinni miljoni.

Jaanuaris vaadati objekt üle ja koostati 600punktiline vaegtööde nimekiri, millest paar nädalat tagasi oli tehtud sadakond. Tegemata töid oli üle poole miljoni krooni eest.

“Suhelda on Facio Ehitusega raske, vastuseid ei anta. Põhjendatakse, et inimesi ei ole. Miks me peaksime vastu võtma objekti, kus kaevukaaned on katki, liumägedel pole turvaalasid, osa aknaklaase on katki?” rääkis Sunts kaks nädalat tagasi, öeldes, et vald kutsus firma esindajaid korduvalt läbirääkimistele. “Oleme nii palju tähtaegu määranud, mis on aga selle ehitusfirma puhul täiesti mõttetu. Küll oleme oma ehitusjärelevalvega väga rahul, kes on järjepidevalt nõudnud projektist kinnipidamist. Nii näiteks jäeti ühe ukse kohale sillus panemata, lasime kõik uuesti lahti lammutada ning silluse ära panna,” ütles Sunts.

Toomas Tromp raputab endale tuhka pähe: “Olime jah natuke äpud. Oli meie jaoks õnnetu objekt, võtsime eelmisel aastal liiga palju tööd ette, ei jätkunud ühel hetkel enam jõudu. Täna probleemi Kuusalus pole, projektijuhi kinnitusel peaks tööde osas olema kokku lepitud. Kuusalu lasteaia ehituse me lõpetame lähiajal.”

Trombi sõnu kinnitab vallavanem Sunts — uued kokkulepped on sõlmitud, Facio esindajad otsisid vallaga ise kontakti ja probleemid lahenesid. Mehed on ehitusel peal, teatas eile vallavanem.

Tallinna haridusameti ametnikud hindavad endiselt Facio Ehitust

Facio Ehitus on Tallinna haridusameti ametnike seas hinnas, firma on võitnud pooled ameti riigihangetest, tehes neist enamikus ka lisatöid lisaraha eest.

Tallinna haridusameti haldusosakonna juht Anti Sirkel kurdab, et viimastel aastatel riigihangetel reaalset konkurentsi ei ole, tihtipeale tuleb aktsepteerida ühe pakkujaga hange.

Lisatööd on tingitud asjaolust, et renoveerimisel selgub tegelik olukord alles pärast lammutustöid ja konstruktsioonide avamisi. Projekteerimise käigus ei ole tema sõnul kõiki töid võimalik ette näha. Teiselt poolt on ka projektide kvaliteet sageli nõrk, räägib ta.

Sirkeli kinnitusel ühtegi lisatööde kokkulepet ehitajaga lihtsalt ei sõlmita, igale kokkuleppele eelneb esialgse ja uue pakkumise hinnavõrdlus, kuid üldjuhul põhjustavad lisatööd hinna kallinemise.

Tallinna haridusameti endise juhataja Enn Kirsmani sõnul on see tellija küsimus, kui lastakse nii palju lisatöid akteerida. Ega Facio Ehitusega polegi kõige suuremad mured, on palju hullemaid ehitajaid, teab ta rääkida.

Kirsman kaitseb endist alluvat: “Sirkel töötas varem sisekontrolörina ja mina ei näe põhjust tema aususes kahelda.” Selge on, et kõik olulised otsused tulevad punasest majast (linnavalitsus — toim.), otsustab abilinnapea, aga vastutab ameti juhataja, kirjeldab Kirsman linnavõimu töökorraldust.

Tallinna haridusameti värskeim peavalu Facio Ehitusega seoses oli Tallinna uusim lasteaed Lauliku tänaval Nõmmel. Garantiitööde korras tuli firmal eelmise aasta novembris, paar kuud pärast tähtaega valminud ehitusel teha töid veel tänavu suvelgi: fassaad, elektritööd, seinapraod, põrandakatteid, haljastus.

Nii Tallinna haridusameti spetsialist kui Facio Ehituse projektijuht pidasid lasteaia garantiiremonti loomulikuks.

Politsei seob Facio Ehitust Ottise mõrvakatsega

Facio Ehitus ja endise Riigi Kinnisvara juhi Tiit Ottise mõrvakatse on omavahel seotud. Vähemasti usub seda ühe versioonina mõrva tellijat otsiv politsei.

Küsin Facio Ehituse juhi Toomas Trombi käest, mis suhted tal Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) eelmise juhi Tiit Ottisega siis on. “Pole mingeid suhteid. Kui kellelgi (Ottisel — toim.) on luulumõtted, siis on see tema probleem,” vastab Tromp naerma hakates. Aga jamad Mustamäe ja Pae Gümnaasiumi renoveerimisel, millest kirjutas ka Eesti Ekspress, küsin edasi. “Jama ei olnud, lihtsalt Ottis ei suutnud asjadest aru saada,” kõlab vastus.

Eelmise aasta veebruaris võttis RKAS kahe kooli renoveerimise lepingud Tallinna haridusametilt üle, põhjuseks võimalus saada ehitusraha riigi eelarvest.

Ottise meenutusel torkas kohe silma, et haridusameti ja Facio Ehituse vahelistes lepingutes oli tehtud palju muudatusi, mis tellija ehk linna jaoks olid äärmiselt kahjulikud.

Nii näiteks oli Mustamäe Gümnaasiumis vaja vanad laagidel laudpõrandad välja rookida ning asemele soojustusekiht ja betoonivalu, mille peale linoleum. Tegelikult pandi aga vana põranda peale kiht nn Püssi plaate, mis käimisel jala all õõtsusid. “Ime-ime, sellise muudatustöö maksumus oli ainult tiba väiksem, kui oleks olnud betoonivalust põranda tegemine,” jätkab Ottis. Samuti oli ära jäetud Pae Gümnaasiumi fassaadi soojustus. “Sellises stiilis kummalisi lepingumuudatusi oli veelgi,” märgib ta.

Tallinna haridusameti haldusosakonna juht Anti Sirkel, kes vastutab ametis hangete eest, pareerib küsimuse kahjulike lepingute kohta sellega, et haridusamet ostab projektijuhtimisteenuse sisse. Pae Gümnaasiumis tegi ehitusjärelevalvet Tallinna Linnaehitus ning Mustamäe Gümnaasiumis Telora-E. “Nende kinnitusel olid sõlmitud lepingud linnale mittekahjulikud,” ei näe ta probleemi. Kuna linnal ei jätkunud raha, siis vähendati remondimahtu ja asendati osa töid. Pae Gümnaasiumi fassaadi soojustamise ärajätmine läks lepingusse 0-hinnaga seetõttu, et otsustati fassaad katta pritskrohviga, mille eest ehitaja küsis sama kõrget hinda. “Järelevalvet teinud Tallinna Linnaehitus kinnitas mitmeid kordi, et kõik on õige. Kõik vähendamised on kooskõlastatud,” kordab Sirkel veel üle.

Tallinna Linnaehitust ja Facio Ehitust seovad lisaks töösuhetele ka omandi- ning muud suhted. Äriregistri andmetel oli eelmise aasta aprillist Facio Ehituse üheks omanikuks ja nõukogu liikmeks saanud Kaido Saveljev kuni 2004. aasta sügiseni Tallinna Linnaehituse nõukogu liige ning läbi Arco Vara ka üks omanikke. Üks side on Tallinna Linnaehitusel Facio Ehitusega veel. Nimelt kuulus Tallinna Linnaehituses ehitusjärelevalvega tegelev Riho Raudpuu kuni 1999. aastani Facio Ehituse nõukogusse ning hiljem veel kaks aastat firma juhatusse.

Kui RKAS kahe gümnaasiumi lepingud üle võttis, hakkas ehitusjärelevalvet tegema KPSR Konsult, mille juhataja Riho Koost selgitab, et haridusameti ning RKASi nõuded olid erinevad, mistõttu tekkisid ehitajal RKASiga probleemid. Varem sõlmitud lepingud ei vastanud enam karmimate nõuetega tingimustele. Eks RKAS keeras ka kruvi üle, asi läks päris teravaks, kuid lõpuks said tööd tehtud, ka Pae kooli fassaad soojustati ära, räägib ta. “Mis aga pani imestama, oli see, et enne kui lepingud üle läksid, tehti haridusameti poolt kõvad üleakteerimised ehk ehitaja sai raha kätte tööde eest, mida polnudki veel teinud,” lisab Koost.

Küsin kommentaari Toomas Trombilt. “Üleakteerimine, … ei tea täpselt … ei näe selles midagi hullu, … midagi kriminaalset seal küll ei olnud, sest lõppsumma jäi ju kokkuvõttes samaks,” tekib muidu ladusa jutuga Trombi vastusesse tõrge. “Mingit diili haridusametiga ei olnud,” kinnitab ta.

Probleem gümnaasiumitega tekkis Trombi arvates sellest, et kui haridusameti eesmärgiks on lihtsalt kool valmis saada, siis RKAS soovib ehitada nii, et järgmisel 30 aasta jooksul, mil nad peavad koole haldama, oleksid hoolduskulud võimalikult väikesed. Sealt ka erinevad nõuded materjalidele ning töödele.

“Teine probleem oli, et Ottis võttis kõike isiklikult — tema arvas, et riiki tõmmatakse, mis tähendas talle, et ka teda tõmmatakse,” sõnab Tromp.

“Mina rääkida ei karda, olen juba kõrget hinda maksnud, ka üks inimene on surma saanud,” ütleb kevadel RKASi juhi kohalt lahkuma sunnitud Ottis. Tema sõnul oli aga see, et RKAS koolide lepingud üle võttis, ehitaja jaoks tõeliselt halb üllatus: “Tromp ütles ise mulle, et tema pole midagi valesti teinud, ta ei teadnud, et RKAS vahele tuleb.”

Nüüdseks on vaidlusalused Facio Ehituse objektid valmis. Ottise mõrvakatse tellija on aga endiselt leidmata.