Äripäev ei mõista, miks juhib riigihangete võitjate edetabelit firma, millega on tekkinud nii palju probleeme. Ainuke loogiline seletus on kokkumäng.

Kujutage ette, et teie kodu lähedal asub mitu toidupoodi. Te lähete ühte neist sisseoste tegema, kuid teenindus on aeglane, puu- ning juurviljad hallitanud ja kassa juures selgub, et kilohinnad on reklaamitust kõrgemad. Kas te läheksite järgmisel päeval samasse poodi või katsetaksite mõnda teist?

Facio sarnaneb väga selle toidupoega. Tööd ei saa tähtajaks valmis — nii juhtus näiteks Kuusalu lasteaia ja Tallinnas asuva Lauliku lasteaiaga. Teiseks ei vasta üle antud objektid tingimustele: Kuusalu vallavanem kirjeldab, kuidas lasteaial oli osa aknaklaase katki ja liumäed turvaaladeta.

Ning kolmandaks tõuseb ehitamise käigus hind. Facio võidab Eesti ehitusfirmadest kõige rohkem “väljakuulutamiseta läbirääkimistega pakkumismenetlusi”, mis lahti seletatult tähendabki tavaliselt lisatööde tegemist — loomulikult lisaraha eest.

Ettevaatlikuks muudab riigihangete kuninga maine eratellijad. Kui riigiasutused eelistavad visalt Faciot teistele, siis eratellijad tunnistasid Äripäevale, et selle firma puhul jääb mulje, et minnakse välja teadliku pettuse peale ning nemad hea meelega selle ettevõttega koostööd ei teeks. Selliseid asju öeldakse harva ajakirjanikule välja.

Huvitav on ka Tallinnas asuva Pae Gümnaasiumi näide, mida valgustas reedeses Äripäevas Riigi Kinnisvara ASi endine juht Tiit Ottis. Tallinna haridusameti ja Facio Ehituse vahelistes lepingutes tehti muudatusi, kus kavandatud kallimad ja keerulisemad tööd asendati odavamate ja lihtsamatega, kuid maksumus jäi samaks.

Niisiis võiks ametnikel minna Facio nime kuuldes põlema punane tuluke. Ometi ei taha riigiametnikud millegipärast hankeid teistele firmadele anda. Eriti suur on Tallinna haridusameti usaldus, kes on kuulutanud Facio poolte oma avatud pakkumismenetlusega hangete võitjaks. On raske uskuda, et endale toitu ostes läheksid needsamad ametnikud järjekindlalt tagasi kauplusse, mis neile peavalu valmistab. Ehk on vahe selles, et toidupoes kulutavad nad enda, riigihangetel aga maksumaksja raha.

Ametnikud võivad vastu väita, et neil tuleb valida odavaim pakkumine. Seda küll, kuid miski ei keela neil tingimustes nõuda seda, et võitjal ei tohi olla varasemaid lepingurikkumisi.

Või käituvad nad hea sõbrana? Oletame, et viletsa toidupoe omanik on teie hea tuttav ja te saate seal osta riigi krediitkaardiga. Võib-olla tulebki selgitust otsida sellest, et Tallinna haridusameti jaoks ehitusjärelevalvet teinud Tallinna Linnaehituse ja valvatavatel objektidel ehitanud Facio ridades on olnud kattuvaid nimesid.

Muud loogilist põhjendust on raske leida sellele, et ametnikud kuulutavad järjekindlalt hangetel parimaks ettevõtte, mille probleemidest nad hästi teadlikud on.