Lumepuhur on lumekoristusmasin, mis korjab lume kokku ja heidab selle läbi suunatava väljavisketoru masinast eemale ning sääraseid lumekoristajaid müüvad erinevad aia- ja ehitustarvete poed hinnaga alates paarsada eurot.

"Lumepuhurid on mõeldud väiksemate territooriumite lumest puhastamiseks", selgitas K-rauta hooldusjuht Harle Laht ja lisas, et kui antud masinad on mõeldud pigem oma kodutee või majaesise puhastamiseks, on maailmas olemas ka suured lumemasinad, mida kasutatakse näiteks Kanadas suurtel maanteede lumest puhastamiseks.

Tavaline, koduhoovi puhastuseks mõeldud, masin viskab lund kaugemale, kui labidaga inimene suudaks. "Lihtsamad lumepuhurid võivad lund lennutada kuni 5 meetri kaugusele, keerukamad ja kallimad aga lausa 15 meetrile välja," ütles Laht.

"Lumejoa maksimaalne kaugus sõltub lume tihedusest. Mida kergem lumi - seda kaugemale lendab. Samas on võimalik ka lumejuga suunata lähemale või kaugemale," lisas Laht, et masinat saab reguleerida vastavalt vajadusele.

"Üldjuhul on niimoodi, et mida võimsam masin, seda suurema kogust lund suudab ta läbi töötada ehk seda kiiremini on võimalik lund koristada." sõnas Laht, et isegi poole meetrise lumehangega saab odavam puhur hakkama. Kõrgemate hangede jaoks on aga vaja juba kallimat, spetsiaalse lumelõikuriga masinat, mis lõikaks hange madalamaks.

Küsimuse peale, mille järgi peaks lumekoristusmasina valima vastas Laht, et see sõltub sellest, kui suure pindala ja millise platsi koristuseks seda kasutada tahetakse. "Mudelid, millel väljaviskamislaba on ühes tükis transport-toega, on mõeldud väikeste pindade puhastamiseks, nagu näiteks jalgrada hoovist tänavale. Nad viskavad lume oluliselt lähemale kui järgmise klassi lumepuhurid. Ka on nad üldjuhul lükatavad, see tähendab, et mootor ei vea rattaid ringi ja seega tuleb ise füüsilist tööd teha."

Siiski lisas Laht, et kuigi lükatav lumekoristusmasin on raske, umbes 30-40 kilogrammi, saab sellega hakkama enam-vähem igaüks.
Kui aga pole tahtmist oma jõudu kasutada, on Lahti sõnul olemas ka alternatiive.

"Järgmise klassi lumepuhurid on mõeldud veidi suuremate pindade lumest puhastamiseks. Neil on juba vedavad rattad ja lume väljavisketorus on eraldi tiivik lumele suurema hoo andmiseks."

Lahti sõnul on lumepuhur ideaalne vahend selleks, et korrastada kiirelt ja kerge vaevaga kodutee või auto parkimiskoht maja ees.