Ka veel tänagi tuleb kasutatud autot soetades ettevaatlik olla, kuna petised pole autoturult kuhugi kadunud ning kerge raha ootuses manipuleeritakse näitudega ning varjatakse VIN-koodi, et uus potentsiaalne omanik ei saaks auto tegelikku minevikku kontrollida.

Üks selline pakkumine ilmus mõne päeva eest auto24.ee portaali, kus hiljuti läbi Swedbanki Liisingu sõiduki soetanud uus omanik on pannud sama masina uuesti müüki, nüüd aga üle 100 000 kilomeetrit väiksema odomeetri näiduga.

Suvel pani Swedbank Liising komisjonivarana müüki Honda Accordi, mille odomeeter näitas toona 282 963 kilomeetrist läbisõitu ning käesoleva aasta veebruari lõpus leidiski Honda läbi panga endale uue omaniku.

Uus omanik paiskas sõiduki omakorda uuesti turule tagasi – nüüd aga oli läbisõit müstiliselt üle 100 000 kilomeetri võrra vähenenud. Uus müügikuulutus tõdeb, et auto kaotas mõne päevaga odomeetri näidust veidi üle 100 000 kilomeetri ning on nüüd 176 000 kilomeetrit. VIN-koodi uue kuulutuse juures polnud, värskendatud oli ka sõiduki esmast registreerimisaega ja muid tunnuseid, küll aga viitasid auto registreerimismärgid fotodel, et tegu sama masinaga.

Moller Auto müügiplats, kus suvel Swedbank sõidukit müüs, tõdeb, et suvine kuulutus on tõesti nende platsil pildistatud fotodega ja sealsed avaldatud auto andmed vastavad tõele.

Sõiduk saabus platsi esindaja Rait Reintalu sõnul kasutatud autode platsile 07.2012 ja uue omaniku leidis mõned päevad tagasi, komisjoniarve Swedbank Liisingule tehti 28. veebruaril.

"Paralleelselt ei ole sõidukit müüdud, pigem on see uue omaniku kätetöö. Meie platsilt lahkudes oli odomeetri näit endiselt 282 963 kilomeetrit,“ kinnitas Reintalu.

Autode müügi- ja teenindusettevõtete Eesti liidu tegevjuhi Arno Sillati sõnul näitab antud juhtum, et ka puhtal siseturul käib jätkuvalt klientide tüssamine ning enne iga kasutatud auto ostu sooritamist tuleks VIN-koodi järgi kontrollida sõiduvahendi ajalugu.

"Hea, et inimesed hakkavad sellistele asjadele tähelepanu pöörama, kuid teemat peaks hoidma jätkuvalt orbiidil, vastasel korral kipub "lambana käitumine" autoturule kiiresti tagasi tulema," tõdes Sillat.

Swedbanki autoliisingu ja järelmaksu osakonnajuhataja Tarmo Ulla sõnul on olukord, kus neilt auto soetanud isik seda pettusega edasi müüb, taunitav.

"Taunime müüja poolt sõiduki läbisõidu manipuleerimist ja ebaõige ettekujutuse andmist. Klientidel soovitame soetada auto alati usaldusväärse edasimüüja käest ja kontrollida sõiduki ajalugu enne tehingu tegemist eksperdi juures," soovitas Ulla.

Veel eile selle auto müümisega tegelenud isik ütles täna Delfi Majandusele, et tema ostis selle auto 176 000 kilomeetrise läbisõiduga. Kes talle aga auto müüs, ei osanud mees öelda. Ka ei mäletanud ta, kuidas ja kelle kaudu ta auto ostis.

Tänaseks pole kõnealune kuulutus enam aktiivne, müüja sõnul leidis masin uue omaniku.

Vaata pilte kuulutustest: