Statistikaameti väliskaubandusstatistika sektori juhataja Merle Saaliste sõnul on tegemist elektrimasinate ja seadmetega, mille kaubakood viitab mobiiltelefonidele. Saaliste ei saanud firma nime küll avalikustada, kuid andis mõista, et ka import Jaapanist Eestisse on samaväärselt eelnevatel kuudel kasvanud. Firma eksportis pärast töötlemist Jaapanisse 458 miljoni krooni väärtuses mobiiltelefone.

Mobiiltelefonide tootja ja Eesti suurima eksportööri Elcoteq Tallinna juht Ilmar Petersen eitas nii suuremahulist tehingut Jaapaniga. Samas väitsid mitmed ekspediitorfirmad, et ilmselt on Soome kaudu tarnitud mobiiltelefone Jaapanisse.

Statistikaameti värskete andmete järgi kasvas märtsis eksport Jaapanisse võrreldes veebruariga hüppeliselt 0,1 protsendilt 8,1 protsendile ekspordi kogumahust. See tõstis Jaapani eksportriikide nimistus kolmandale kohale. Samas on eksport Soome vähenenud samal perioodil 15 protsendi võrra, 46,7-lt 31,7-le.

Kuigi Elcoteq ise eitas sidemeid Jaapaniga, pidasid mitmed väliskaubanduse ja transiidiga kursis olevad elektroonikafirmade juhid ainuvõimalikuks siiski Elcoteqi seotust suurtehinguga. “Ainult Elcoteq saab selle taga olla,” sõnas ASi Tondi Elektroonika juht Uno Abru.

Statistikaameti andmetel on Elcoteq Tallinn Eesti suurim eksportöör, mille ekspordimaht moodustas möödunud aastal kogu Eesti ekspordimahust 12,4% ehk 5,4 miljardit krooni.