Kui tatra hind on viimastel kuudel kerkinud pea kaks korda, siis oktoobrist on oodata ka odrakruubi ja odratangu 30protsendist hinnatõusu. Kallinemas on helbed - kaerahelbed, kiirkaerahelbed, neljaviljahelbed jne -, mille hinnale lisandub samuti kolmandik.

Hulgimüüjafirma WorldLine`i juhataja Erki Eismanni sõnul on nisu hinna tõusu tõttu kerkinud poodides ka manna hind, seda umbes 30 protsendi jagu.

Kui tatart tuleb poodidest otsida tikutulega, siis teisi kuivaineid seni jätkub. Kuigi, nende müük on tatrapaanika taustal tavapärasest veidi suurem, ütles Eismann.

Suvel tangaineid ja helbeid Eismanni sõnul eriti ei tarbita ning seetõttu on tavaline, et nende toiduainete müük hakkab uuesti kasvama septembrist, kui alustavad tööd koolid ja lasteaiad.

"Sel aastal on tatrapaanika on inimestele tuletanud meelde, et on olemas ka kuivaineid, mida mõni inimene pole kaua aega tarbinud ning on seetõttu hakanud nüüd tarbima," sõnas Eismann. "Aga meeletut tõusu ei ole. Ma ei ole näinud, et nädala müügid oleks kordades tõusnud. Seda küll ei ole."

Ohtu, et mõni teine kuivaine kaupluselettidelt otsa saab, Eismann ei näe, sest varud on olemas.

Hinnad on tõusnud tooraine hinnatõusu tõttu, kuid oma osa on siin ka kavalatel põllumeestel. "Põllumehed on võtnud praegu hoiaku, et nad ei taha toorainet müüa. Kui nad ei müü, siis tekib defitsiit ja kui tekib defitsiit, siis saab hinda üles kruvida," rääkis Eismann.

"Nendega ei saa aga alati kaasa minna. Ma ise arvan ka, et lähiajal võib näiteks tatra hind hakata muutuma. Siin signaalid on, aga midagi kindlat ei ole."