Kuigi Magnum on olnud Apotheka keti looja ja kontrollija selle asutamisest saati, on firma seoseid eitanud.

“Magnum Medical ja tema tütarettevõtted ei ole omandanud apteeke,” kirjutas ettevõtte juhatuse liige Tarmo Laanetu nädal tagasi vastuseks e-mailile.

Magnum Medicali kaks omanikku vennad Margus ja Aivar Linnamägi on saanud suurimateks tegijateks nii ravimite hulgi- kui jaemüügi valdkonnas.

1,1 mld kroonise käibega Magnum Medicalil on hulgimüügiturul 49 protsendiline ja Apteekide Koostöö aktsiaseltsil, mis kasutab kaubamärki Apotheka jaemüügis 47 protsendiline turuosa.

Apotheka kaubamärki kasutavate apteekide käive on ligikaudu 700 mln krooni.

Konkurentsiseadus peab turgu valitsevaks ettevõtteks 40 protsendilise turuosaga firmat.

Magnum Medicalil on 84 protsendiline osalus Apteekide Koostöö aktsiaseltsis läbi Raekoja apteegi OÜ ja Apteekide Infotehnoloogia OÜ, lisaks on koostöös osalevad apteegid seotud läbi arvuti- ja turundussüsteemide Magnumiga.

Magnum kontrollib apteegiketti, mille käes on pool Eesti apteegiturust.

Kooskõlastusringil on uus ravimiseadus, mille kohaselt ühe hulgimüüja käes ei tohi olla rohkem, kui 25 protsenti jaemüügiturust. Esialgne plaan oli kirjutada seadusesse null osalus, kuid see oleks läinud vastuollu põhiseadusega ja juristid poleks suutnud seadust kaitsta.

“Riik ei saa lubada olukorda, kus olulise turujõu omandanud ettevõte vastab riigi poolt juurdehindluse protsendi alandamisele näiteks apteekide ajutise sulgemisega,” ütles ravimiameti juhatuse liige Alar Irs.

Margus Linnamäe ütlust mööda on uuest ravimiseadusest veel vara rääkida. “Tegu on eelnõuga, mis pole veel jõudnud isegi Riigikogu menetlusse,” ütles Linnamäe.

Ravimikaubandus on valdkond, mida riik soovib kontrollida, sest poole käibest ehk 700 mln krooni annab riigi toetus.

“Kui üks firma on riigist tugevam osapool, siis võime näha taasesituses olukordi, mida juhitamatute hinnatõusudega on näidanud monopolid Eesti Energia või Eesti Telefon,” ütles Irs.

10. jaanuaril teatas Magnum Medical konkurentsiametile, et on omandamas olulist osalust osaühingus Reakoja apteek, mis ühtlasi tähendab 50 protsendilise osaluse omandamist apteegiketis Apotheka.

Sisuliselt on Magnum Medical kontrollinud Apteekide Koostöö tegevust asutamisest peale 2000. aastal.

Magnum Medicali omanikud Margus ja Aivar Linnamäe ning juhatuse liige Tarmo Laanetu on äriregistris säilitatavates notaridokumentides Apteekide Koostöö asutajaliikmed ja katusfirma 100 protsendilised omanikud.

Mõne kuu pärast sai Apteekide Koostöö sajaprotsendiliseks omanikuks uus firma Apteekide Infotehnoloogia OÜ. Selle firma oli Magnum Medical just müünud ettevõtte endisele töötajale Siim Uibokandile, juhatuse liikmeks saab ka Meelis Mäeots.

Apteekide Infotehnoloogia OÜ-l on praegu Apteekide Koostöös aktsiaseltsis 34 protsendiline osalus.

Apteekide Infotehnoloogia OÜ on firma, mis paneb apteekidesse üles ja teenindab Magnum Medicali poolt 1997. aastal välja töötatud arvutiprogrammi Raks, mis on seotud ainult Magnumi laoga. Kui apteegist saab ravim otsa, siis Raks saadab Magnumi lattu teate.

Magnum Medicali juhid räägivad ajakirjanduses meelsasti edust, mida on toonud tõhusa arvutisüsteemi juurutamine.

Apteekide Infotehnoloogia OÜ telefoninumber on ühtlasi ka Magnum Medicali oma. Sekretär soovitab helistada Uibokandile mobiilile.

Äriregistris on Magnum Medicali, Apteekide Koostöö ja Apteekide Infotehnolooigal üks juriidiline aadress Pärnu mnt 139C. Magnum on hoone üks omanikke.

Ka Tartus on Magnumil, Apteekide Koostööl ja Apteekide Infotehnoloogial üks aadress Aardla 13.

Magnumi asutatud apteegiketti hakkasid rajama kaks firma endist töötajat Meelis Mäeots ja Siim Uibokand. Meelis Mäeotsast sai Apteekide Koostöö juhatuse esimees ja Siim Uibokandist nõukogu esimees.

Mõlema mehe firmad on saanud Magnumilt laenu. “Olen laenu võtnud küll,” ütles Meelis Mäeots. Täpset summat ta ei mäleta.

Ka Uibokand tunnistab, et tema firma Apteekide Infosüsteemid on Magnumilt laenu saanud. “See oli kohe päris esimesel aastal,” ütles Uibokand.

Tegelikult on ka apteekidel osalus Magnum Medicalis, kunagi oli see suurem, kuid ajapikku on ettevõtte aktsiakapitali suurendamisega nende osalus taandunud ja kokku on see vaid mõni protsent. Veel 1997. aastal võtsid Magnumi aktsionäride koosolekust osa rohkema kui 60 apteegi esindajad.

Apotheka asutamise juures olid samad apteegid, kes on ka Magnumi osanikud.