Äripäeva arvates on Ilvese tõstatatud probleemile kõige parem lahendus füüsilise isiku tulumaksumäära alandamine.

Tulumaksumäära alandamine jätab maksumaksjale täiendavalt 2 miljardit krooni aastas, mis on kaks korda suurem summa, kui jäeti ettevõtjatele ettevõtte tulumaksureformiga. Seetõttu on efekt kindlasti veelgi positiivsem.

Mõõdukatele maksude alandamine ei meeldi. Nad soovivad odava tööjõu probleemi lahendada tööjõu kõrgemalt maksustamisega. Näiteks on Mõõdukad mitmel korral pakkunud välja sotsiaalmaksu tõstmise idee.

“Üksikisikute tulumaksu vähendamine suurendab väga suure tõenäosusega ühiskonna kihistumist ning on kasulik ennekõike rikkamatele inimestele. Usutavasti jääb see samasuguseks lubaduseks nagu ka 9000kroonine palk,” kommenteeris mõõdukas Eiki Nestor Reformierakonna ideed (PM, 29. aprill).

Nestori viide 9000 krooni suuruse keskmise palga lubaduse mittetäitmisele ei ole õnnestunud, seda eriti pärast Ilvese kurtmist Eesti odava tööjõu üle. On imelik, et mõni poliitik rõõmustab eestlaste sissetulekute aeglase kasvu üle.

Eesti poliitikutele meeldib jutlustada vaesusest. Seni on erakondade lubadused keskendunud erinevate toetuste suurendamisele. Samas unustatakse, et maksude alandamine aitab suurendada inimeste sissetulekuid ja seega vähendab toetuste vajajate hulka.

Suur erand ei ole olnud ka Reformierakond. Kui lubadusel vähendada tulumaksukoormust oleks tõsi taga, siis teeks Kallas praegu ettevalmistusi oma lubaduse täitmiseks. Näiteks loobuks lisaeelarvest ja suunaks riigieelarve tulude ülejäägi reservi, et seda kasutada maksureformiks. Kallas kardab aga isegi avalikult sellise võimaluse üle arutleda. Seetõttu tundub Reformierakonna lubadus pigem populismina. Sellele viitab ka Kallase ja Tartu linnapea Andrus Ansipi ootamatu avastus, et sotsiaaltoetuste süsteem ei ole ratsionaalne ja seda tuleb hakata muutma.

Miks te, mehed, alles vahetult enne valimisi avastate, et maksumaksja raha on kasutatud ebaotstarbekalt? Miks te ei ole kolme võimul oldud aasta jooksul midagi teinud olukorra parandamiseks?

Sama küsimuse võiks esitada Ilvesele. Ta toetas 26. aprilli Postimehes Äripäeva üht vana ideed. Ilvese kinnitusel soovivad Mõõdukad lõpetada tasemekoolitusele kulutatavate summade erisoodustusmaksuga maksustamise. Ilves on unustanud, et tema oli koos nelja erakonnakaaslasega selles valitsuses ministriks, mis koolituskulud erisoodustusmaksuga maksustas.

Aga parem hilja kui mitte kunagi. On selge, et Eestis ei saa ükski erakond Riigikogus enamust ja seetõttu kutsub Äripäev koostööle kõiki neid erakondi, kelle eesmärk on maksukoormuse alandamine.