Firma omanikuks on Yeomanside perekond — tegevad on vennad Philip ja John Yeomans ning nende tädipojad Jonathan ja Nick Moblerley. Esialgselt 12,5 miljonit Eesti krooni investeerida plaaniv Yeomans tahab tehasehoone kolmeks aastaks rentida Tallinnas Peterburi teel asuvalt OÜ-lt Väokivi.

Kesk-Inglismaal Birminghami lähedal asuv keskmise suurusega perefirma Yeomans alustas tarvikute tootmist 1923. aastal. Eestis oli sel nädalal firmat esindamas Philip Yeomans, kes enne rendilepingu allkirjastamist ei soovinud tulevasele investeeringule kommentaari anda. Enne Euroopasse tulekut tootis firma põllumajandusmasinate tarvikuid peamiselt koduturule. Eestis toodetud osasid plaanitakse turustada Euroopas. “Tõenäolistelt hakatakse toorainet ostma mõne kohaliku metallitarnija juurest, praegu tegeleme toorainemüüjate leidmisega,” lausus Kiviste.

Sellise firma investeeringu saamisel on Kiviste hinnangul tegemist küllaltki erandliku juhtumiga, sest üldjuhul on Inglismaa perefirmad kinni traditsioonides ja võõrale turule tulekuks liiga konservatiivsed. “Kliendi Eestisse saamine oli SHG ja Välisinvesteeringute Agentuuri ühise tubli töö tulemus,” rääkis Kiviste. “SHG osa oli isiklikel kohapealsetel kontaktidel, kes tegelesid inglastele Eesti majanduskeskkonna tutvustamisega ja inglaste julgustamisega.”

Eesti Välisinvesteeringute Agentuuri direktor Andrus Viirg ütles, et sellised projektid baseeruvad tavaliselt isiklikel kontaktidel, suured kampaaniad välisinvestorile mõju ei avalda. “Inglismaaga võrreldes on siin soodsamad rendihinnad, tööstuskinnisvara hind, elektrikulu,” rääkis Viirg. Tema hinnangul on Eestis tööjõud isegi kvalifitseeritum kui Inglismaal, sest eestlastel on nõukogude ajast omane oskus asjad teha valmis kas või põlve otsas.