Kristjan Lepiku sõnul on kõik tema pangakontod Eestis finantsinspektsiooni poolt arestitud ning oma varasid ta kasutada ei saa. Kolmapäeval sai läbi tähtaeg, mil USA väärtpaberijärelevalve komisjon (SEC) nõudis kostjatelt Lepikult, Oliver Peegilt ja LHV-lt nende USA kontodelt välja kantud raha tagasikandmist USAsse, sealse kohturegistri kontole. Kuna finantsinspektsioon on Lepiku konto külmutanud, siis ei saa ta ka SECi esitatud nõuet täita.

Oliver Peek ei nõustunud ütlema, kas tema konto on külmutatud. Kuuldes, et tegu on ajakirjanikuga, lõpetas Peek kõne. LHV suhtes inspektsioon varade kasutamise piiranguid kehtestanud ei ole.

Varasid saab finantsinspektsioon ise ilma kohtu otsuseta arestida kuni kümneks päevaks väärtpaberituru seaduse paragrahvi 231(5) alusel. Nimetatud paragrahv sätestab, et inspektsioon võib siseteabe väärkasutamise kahtluse korral oma ettekirjutusega kehtestada varale kasutamise või käsutamise keelu või piirangu vara säilimise tagamiseks kuni kümneks tööpäevaks ettekirjutuse jõustumisest arvates.

Ühtlasi esitas finantsinspektsioon kolmapäeval riigiprokuratuurile taotluse alustada investeerimispanga LHV suhtes kriminaalmenetlust.

Suure tõenäosusega alustatakse kriminaalasja karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb emitendi väärtpaberitega konfidentsiaalse informatsiooni põhjal sooritatud tehinguid. Karistus selle eest on rahatrahv või kuni aasta vangistust. Hetkel tutvub prokurör finantsinspektsiooni esitatud materjalidega, otsuse langetamiseks on 10 päeva aega.

Finantsinspektsioon jättis eile teema kommenteerimata, kuna järelevalvemenetlus ei ole avalik.

Klientide külmutatud kontosid hakatakse vabastama lähipäevil

Esimesed külmutatud LHV kontod USAs vabanevad lähipäevil, teatas eile LHV.

LHV ja USA väärtpaberijärelevalve komisjoni (SEC) koostöö tulemusel on LHV pressiteate järgi SEC ja LHV esitanud kohtule taotluse vabastada aresti alt esimesed 86 külmutatud kliendikontot. SEC on nõus, et nimetatud kontod ei olnud seotud õigusvastaste tegudega ning et tegemist oli LHV klientide varaga.

Pärast seda, kui kohus on taotluse heaks kiitnud, saadab SEC vastavasisulise pöördumise maaklerifirmale Interactive Brokers, kus nimetatud kontod asuvad. Seega võtab kontode lõplik piirangutest vabastamine veel mõned päevad aega, märkis LHV. Täpsustatud andmetel on maaklerifirmas Interactive Brokers külmutatud LHV Traderi aktiivsete kontode koguarv ligikaudu 180.

LHV jätkab teate järgi ka ülejäänud ligikaudu 95 konto kohta käiva informatsiooni edastamist SECile eesmärgiga vabastada kontod, mis ei ole olnud seotud õigusvastaste tehingutega.

LHV Grupi juhatuse esimehe Rain Tamme sõnul on LHV esitanud SECile tõendid, mis lubasid SECil veenduda, et 86 konto puhul on tegu reaalsete klientidega ning neilt kontodelt pole tehtud kahtlasi tehinguid.