Lähiaastatel jääb tõsiste tegijate arv Eesti IT-turul poole väiksemaks, prognoosis BCSi nõukogu esimees Ants Sild eile Itera Süsteemide ja BCS Ärilahenduste ühinemise online-pressikonverentsil.

Silla hinnangul konsolideerumine kahtlemata süveneb. “Tänast BCS Ärilahenduste ja Itera ühinemist ei saa veel päris võrrelda Hewlett Packardi (HP) ja Compaqi algatusega, aga kindlasti näitab see suunda ka Eesti firmadele,” ütles Sild.

BCS Itera veendumusel on trend just sarnase tegevusvaldkonna ja -põhimõtetega firmade liitumine, mitte erinevate firmade kokkuahmimine.

Seda seisukohta jagab ka Helmese juhatuse esimees Jaan Pillesaar, kes märkis, et ettevõtete omandamisel on oluline kasumlikkust silmas pidada. MicroLinki tegevus ei ole tema sõnul end selles plaanis õigustanud.

Helmese juhi hinnangul võiks suurte firmade arv tulevikus väheneda kolmandiku võrra. “Radikaalsed muutused toimuvad hoopis väikeste firmade hulgas, viimase poole aastaga on paljud tegevuse lõpetanud,” tõdes Pillesaar.

Pillesaare sõnul on liitumistest tõenäolisem ettevõtete müük välisfirmadele, sest ühinemisteks puudub turul vaba raha.

BCS Ärilahenduste ja Itera Süsteemide ühinemist kommenteerides märkis Pillesaar, et sellest võitis eelkõige viimane, kellel alustava firmana oli kliendibaas veel välja kujunemata.

Abobase Systemsi nõukogu esimehe Kaido Saarma sõnul võis ühinemine olla tingitud Itera Süsteemide omanike soovist ettevõttesse investeeritud raha tagasi saada, sest firmal ei õnnestunud turul piisavalt kiiresti läbimurret saavutada.

“Ühinemine on vahend millegi saavutamiseks, võib-olla kasvatavad nad turuosa,” märkis Saarma.

BCS Itera äriplaani alusel ulatub ühisettevõtte turuosa aasta pärast ligi 20 protsendini. Otseseid konkurente on BCSi juhatuse esimehe Erko Tamuri sõnul antud valdkonna turul raske nimetada, sest ühel või teisel viisil on kõik turul tegutsevad ettevõtted omavahel nii koostööpartnerid kui ka konkurendid.

Ühisettevõtet asub juhtima praegune Itera Süsteemide nõukogu esimees Tõnis Sildmäe. Ettevõtte valdkondade juhtide kohale toimub konkurss, mille tulemused selguvad järgmise nädala alguseks.

BCS Ärilahendustest liitub firmaga 21 inimest ja Itera Süsteemide poolelt 19 inimest.

“Ühinemisperioodil personali koondamist ega suurendamist ei toimu,” teatas Sildmäe. Edaspidi näeb firma ette kaadri suurenemist 2–3 korda.

BCS Itera AS loodi infotehnoloogiafirmade Itera Süsteemid ja BCS Ärilahendused ühinemisel pariteetsetel alustel. BCS Itera ASi omanikud on AS Baltic Computer Systems (43%), investeerimispank LHV NEV Fondi ja finantsinvestorite vahendusel (43%) ja eraisikud (14%).

AS Itera Süsteemid alustas äritegevust 2000. aasta mais, seoses suurte kuludega tegevuse käivitamiseks oli 2000. aasta kahjum 6,8 miljonit krooni ja käive 1,3 miljonit krooni.

Baltic Computer Systems (BCS) tegutses kuni 2001. aasta märtsini ühtse juriidilise ettevõttena, seega ASi BCS Ärilahendused majandustegevuse kohta 2000. aastal eraldi arvestust ei peetud. ASi BCS 2000 aasta käive oli 131 mln krooni ja kasum 700 000 krooni.

Üleeile hilisõhtul toimunud Hewlett Packard Company (HP) ja Compaq Computer Corporationi (Compaq) ühinemise mõjusid Eestile ei nõustunud HP Eesti filiaali juhataja Tiit Anmann börsireglemendile viidates kommenteerima.

BCSi juhi Ants Silla hinnangul muutub koostöö kohalike firmade vahel — konkurentidest peavad saama koostööpartnerid.

HP ja Compaqi koostööpartnerite ja klientide vaatenurgast pidas Sild oluliseks, et ühinemine toimuks kiiresti ja uued tööprotsessid ka Eesti suunas sujuvalt toimima hakkaksid.

Jaan Pillesaarele oli HP ja Compaqi ühinemine nende varasemat agressiivset konkurentsi silmas pidades üllatuseks. Peamise muutusena siinsel turul nimetas ta tõsise konkurendi tekkimist IBMile.