Leiba küpsetati jõululaupäeva hommikul. Põrsakujulist leiba nn jõuluorikat hoiti kolmekuningapäevani laual, siis viidi kevadeni viljasalve ja alles seejärel anti loomadele. Saaremaal tehti ümarat ehk kuhjaga leiba, millele vajutati sisse märgid — sageli rist. Märjamaa kandis küpsetati isegi kolm erinevat leiba: hapu-, magushapu- ja saialeib. Mõnel pool usuti, et jõululeib säilib 2 aastat.

Kuidas ise jõululeiba küpsetada?

Leiva sisse ei pea lisama lõunamaiseid puuvilju, vaid sinna sobivad imehästi koduaia õunad ning meie oma rabadest pärit jõhvikad-pohlad. Punased marjad annavad leivale värvi ja lisavad väikese üllatusmomendi. Õunad teevad leiva pehmeks ja mahlaseks. Kindlasti peab küpsetades arvestama erinevate õunasortide hapususega. Näiteks on hea kasutada Antonovkat.

Eestimaine õuna-jõhvikaleib (800g)

  • Umbes 600 g leivatainast
  • 150 g koduaia õunu
  • peotäis jõhvikaid
  • 4-5 tl rafineerimata suhkrut
  • 1 tl kaneeli

Koori ja lõigu õunad väikesteks tükkideks. Sega omavahel õunatükid, kaneel, suhkur ja jõhvikad ning lisa tainale. Sõtku tainas läbi ja lase leival vormis kerkida. Mahlaste õunte lisamisel pikeneb leiva küpsemisaeg, väga hapude õunte korral lisa rohkem suhkrut.

Kel veel tahtmist leivategu enne suuri pühi selgeks saada, siis need on oodatud Vääna Külakotta 27.11 kell 17.

Kaunist jõuluootust!

Ilvi Pere, Matka Eestis OÜ leivameister ja koolitaja, www.matkaeestis.ee