Ajad, mil jõuluvana igasse maailmaotsa jõudis ning läbi korstna tuppa kuuse alla kingitusi asetama ronis, on läbi. Nüüd istub jõuluvana oma majakeses Lapimaal ning kirjutab natuke rohkem kui 100 krooni eest igale soovijale enda poolt jõulutervitustega kirja ning postitab selle ükskõik millisesse maailma otsa.

Nimelt pakub juba viis aastat Soomes Lapimaal tegutsev perefirma Santa Claus Greeting Center ehk Jõuluvana Tervituste Keskus interneti vahendusel kõigile soovijatele võimalust tellida oma lapsele, tuttavale või sõbrale 6,95 euro ehk umbes 108 krooni eest jõulutervitustega kiri, mis on täiesti jõuluvana enda kirjutatud. Kirja saab krediitkaardi abil tellida aadressilt www.santagreeting.net. Jõuluvana räägib kirjas, kuidas ta Põhjanabal elab, kuidas päkapikkudel läheb, mida toredat Lapimaal juhtub ning sisaldab ka parimaid jõulutervitusi. Kuna tervituste keskuse jõuluvana kõiki keeli ei tunne, saab kirja tellida vaid 12 keeles — Euroopa suuremate riikide ning ka vene, jaapani ning hiina keeles.

“Ärilises mõttes ei oska halba öelda ja näpuga näidata,” sõnas Kristiine keskuse juht ja kahe lapse isa Allan Remmelkoor kiitvalt äriidee kohta, kuid jätkas, et ise selle kirja tellimise peale ei tuleks. “Olen kehv surfaja,” sõnas ta. Teiseks põhjuseks nimetas ta aga, et oma lapsega võiks ikka isiklikum kontakt olla. “Läänelik ja ameerikalik, liiga kommertslik,” lisas ta veel põhjusi, miks ei telliks.

“Iga lapsevanem võib ise loomingulisust üles näidata ja sellise kirja teha,” tegi kolme tütarlapse ema ning Inotex Grupi juhataja Monika Salu kirjaidee maha ning lisas, et jõulumehe kirja saab arvuti abil kujundada, printeriga välja printida ning mis puutub jõuluvana allkirja, siis saaks iga lapsevanem selle ise teha. “Seitsme euro eest sellist asja tellida pole mõtet,” lisas ta. Samas nentis Salu, et kõik lapsevanemad pole nii loomingulised ja ka aega võib vähe olla.