Eelmisel aastal algatatud e-riigi projekt on seiskumas pärast seda, kui IT-alase töö koordineerimine läks teede- ja sideministeeriumi haldusalasse ja loodi vastava asekantsleri ametikoht.

“Riigi IT-poliitika kava on ohus, kuna seda ei peeta enam prioriteetseks,” lausus peaministri IT-nõunik Linnar Viik. “Eile näiteks tegeles teede- ja sideminister terve päeva ühe kantsleri tööst vabastamisega.”

Tema sõnul on riigi IT juhtimise visioon olemas ja küsimustele miks ja mida on olemas selge ning argumenteeritud vastus, kuid küsimus kuidas on jällegi päevakorda tõusmas. “Kes koordineerib, millised on tema volitused, kuidas tal seda teha lastakse — need on asjad, mida valitsus peab arutama. Asutuse-sisesed projektid liiguvad hästi, asutustevahelised projektid aga üle kivide ja kändude.”

“Kui ID-kaarte ei suudeta rahastada, on projekt järgmisse dokumendivahetuslainesse ehk umbes kümme aastat edasi lükatud,” lisas ta.

Riigi IT-poliitika kava eest vastutab teede- ja sideminister Toivo Jürgenson, kes on aga e-valitsuse idee algataja peaminister Mart Laari siseoponent Isamaaliidus.

IT-kolledži omaniku, Eesti Infotehnoloogia Sihtasutuse juhatuse esimehe Tõnis Sildmäe sõnul peaks riik selgelt sõnastama, mis on prioriteedid ja võimalused, ning tegutsema vastavalt sellele.

“Ma ei ole väga kursis riigi asjadega, aga ma olen kursis suurfirmade IT-juhtimisega. Firmas saad tegutseda vastavalt sellele, kui palju raha on, aga lollusi teha ei tohi, samas üritatakse asja kõrgemalt vaadates teha. Kui riik tahab teha midagi alt vaadates, äkki on see Eesti eripära,” sõnas pikka aega Hansapanga IT-juhina töötanud Sildmäe. “Kui riik tahab olla ITs edukas ja kuulutab IT-le vähem, kui selles riigis tegutsev erafirma, siis on midagi väga viltu.”

Sildmäe ütles, et üheks lahenduseks oleks riigi IT ala tsentraliseeritud juhtimine. “Me ei kujuta ju ette, et põllumajandust juhiks näiteks rahandusministeerium. Tuleb luua IT-ministri koht,” sõnas Sildmäe.

Teede- ja sideministeeriumi IT ala asekantsler Mait Heidelberg tõdes, et IT sisemisel tasandil on probleeme, mis vajavad lahendust.