Kuidas olla teadlik, kas ma ostan poest päris juustu või juustulaadset? Kas ja miks on juustu-laadne juust kehvem ehtsast juustust?

Tarbijate kaitsmise ja turul võrdsete konkurentsitingimuste loomise eesmärgil on Euroopa Liidus õigusakt piima ja piimatoodete turustamisel kasutatavate nimetuste kaitse kohta. Nimetatud dokument reserveerib kõik põhilised piimatoodete nimetused, näiteks nimetusi: piim, koor, või, juust, jogurt, keefir jne võib kasutada vaid nende piimatoodete puhul, mille loomulikku koostist ei ole valmistamise käigus muudetud.

Kui piimatootes on piimarasv asendatud taimse rasvaga, tuleb see teave alati ka pakendile kirjutada, kuna ilma vastava märketa on tarbijal võimatu kindlaks teha, kas toode on traditsiooniline või taimse rasva lisandiga. Ostes piimatooteid, mis kannavad piimatoodetele reserveeritud nimetusti ehk tavapäraseid nimetusti piim, koor, kohupiim, juust jt, saab kindel olla, et toode on saadud piimast.

Miks eelistatakse taimset rasva?

Viimastel aastatel on turule ilmunud rohkesti tooteid, mille müüginimetus ja kaubamärk viitavad piimatootele (laadne, laadsed, asendaja vm), kuid sealjuures on muudetud nende piimatoodete loomulikku koostist. Enamikus sellistes toodetes on piimarasv asendatud kas osaliselt või täielikult taimse rasvaga. Põhjus peitub hinnas. Taimse rasva lisandiga tooted on harilikult odavamad kui piimarasva sisaldavad tooted.

Mis on ohuallikaks: kas taimeõli, selle töötlemine või hoopis muu?

Paljud tarbijad arvavad ekslikult, et taimseid rasvu sisaldavad tooted on kasulikumad kui piimarasva sisaldavad tooted. Paraku ei ole see nii. Teadusuuringud näitavad, et tervislik taimne õli ei jää sugugi sama tervislikuks pärast tööstuslikku muutmist taimerasvaks. Piimarasva asendamisel hüdrogeenitud taimse rasvaga kaasneb tavaliselt ebasoovitav lisand transrasvhapete näol. Inimorganism ei omasta küllastatud rasvhappeid ja on seetõttu veresoonte lupjumist soodustava toimega. Poest toidukaupu ostes tuleks kindlasti lugeda müügipakendi märgistust, et saada kogu informatsioon toidu koostise kohta.